Το έτος 2023 συμπληρώνονται 280 χρόνια από την κτίση του Ιερού Ναού του Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων.
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου (ημέρα εορτής του Αγίου Διομήδη, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων (ιδιοκτησίας του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου) στην περιοχή της Ευρετής.
Την Τρίτη 15 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός.
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Διομήδη Μαυροπαπουτσήδων, την Τρίτη 15 Αυγούστου θα είναι ανοιχτός από τις 6 μ.μ. και την Τετάρτη 16 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτός όλη την ημέρα.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η εκκλησία του Αγίου Διομήδη είναι η γνωστότερη εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη τον ιατρό (έναν εκ των Αγίων Αναργύρων).
Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου από το οποίο και διοικείται.
Πρόκειται για έναν γραφικότατο και περίτεχνο Ναΐσκο με ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής που κουρνιάζει μέσα στις εξωτικές δροσιές του Ευρετούσικου Κάμπου κοντά στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευρετής. Είναι κτισμένος από σκλιβωμένη καφέχρωμη θυμιανούσικη πέτρα και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το νησί.
Κτίστηκε το 1743 από την «Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων» που είναι η μία από τις δύο συντεχνίες των υποδηματοποιών που ενώθηκαν και σχημάτισαν το σημερινό Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.
Κατά τη διάρκεια των σφαγών του 1822 καταστρέφεται από τους Τούρκους. Σε αυτή την κατάσταση παρέμεινε έως το 1868 οπότε και ανακαινίστηκε από την Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων.
Το 1881 ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε την Χίο δεν άφησε ανέπαφη την εκκλησία του Αγίου Διομήδη, που υπέστη σημαντικές ζημιές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν από τους Μαυροπαπουτσήδες το Σεπτέμβριο του 1888.
Το 1935 και το 1991 έγινε από το Σωματείο Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου πλήρης επισκευή και συντήρηση του ναού και του περιβάλλοντος χώρου δίνοντας του τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διομήδη έχει κηρυχθεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το έτος 1992 (ΦΕΚ 39/Β/27-1-1992) και έχει δοθεί το όνομα «Οδός Αγίου Διομήδη» στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Ναό.