Αρχική Νέα Τοπικά Θανάσης Βαρίνος για απελευθέρωση ακτοπλοϊας

Θανάσης Βαρίνος για απελευθέρωση ακτοπλοϊας

58 Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την απελευθέρωση της ακτοπλοϊας έκανε ο βουλευτής Χίου Θανάσης Βαρίνος. Η συζήτηση προκλήθηκε ύστερα από επερώτηση 17 βουλευτών της ΝΔ και μεταξύ άλλων ο κ. Βαρίνος είπε:
«Οι άγονες γραμμές και οι γραμμές Δημοσίου Συμφέροντος συνδέονται με την πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουμε για την ακτοπλοϊα. Εμείς πιστεύουμε στην πλήρη απελευθέρωση…που πρέπει να λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό. Ετσι θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και τη μείωση του κόστου μεταφοράς».
«Το κόστος των επιδοτήσεων δεν μπορεί να μεταφέρεται στους νησιώτες, τόνισε ο κ. Βαρίνος, για΄τι έτσι αυξάνεται το κόστος μεταφοράς στα νησιά δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξή τους».
Προχωρώντας σε προτάσεις για την επιτυχία της πολιτικής της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ο κ. Βαρίνος πρότεινε:
Α) Να καθορισθεί το γενικό δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με βάσει την οικονομική βιωσιμότητα των δρομολογίων.
Β) Να περιορισθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και
Γ) Να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.
Ειδικά για το τελευταίο σημείωσε πως το κόστος δεν μπορούν να το αναλάβουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, όπου οι τεράστιες ζημιές τους στο Χρηματιστήριο συσσώρευσε τεράστιες οφειλές στις τράπεζες.
«Η πολιτική που προτείνει το Υπουργείο Αιγαίου, συνέχισε ο χιώτης βουλευτής, δηλαδή την εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης όλων των άγονων γραμμών μέχρι 12 χρόνια σε ιδιώτες για τη ναυπήγηση ειδικών πλοίων μας οδηγεί ξανά στα μονοπώλια και στην ακύρωση της απελευθέρωσης της ακτοπλοϊας. Η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνδυασμό με την αναθέρμανση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Χρειάζεται ένας νέος αναπτυξιακός νόμος στον οποίο πρέπει να ενσωματωθούν διατάξεις ανάλογες αυτών που ίσχυαν με το νόμο 1262 για ναυπηγήσεις, μετασκευές και αντικατάσταση πλοίων που θα αποσυρθούν λόγω 30ετίας.
Κρατικές εγγυήσεις για δάνεια και αξιοποίηση κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ ιδιαίτερα όταν ο ανάδοχος είναι η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο κ. Βαρίνος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξετάσεις για απόκτηση πτυχίου γλωσσομάθειας
Επόμενο άρθροΠαλεύει τρίτη θέση ο Ν.Ο.Χ