Αρχική Νέα Τοπικά Επίναυλος και άγονες γραμμές συζητήθηκαν στη Βουλή

Επίναυλος και άγονες γραμμές συζητήθηκαν στη Βουλή

32



 Αγνωστο είναι το πως θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την επιδότηση των άγονων γραμμών.
Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης απέφυγε να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το θέμα, λέγοντας πως τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η λύση θα τον ανακοινώσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την άλλη εβδομάδα.
Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε με αφορμή επερώτηση που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές της Ν.Δ. για το θέμα της πρόωρης απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας. Ο κ. Ανωμερίτης δεσμεύτηκε κατά την ομιλία του ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο επίναυλος που σήμερα είναι στο 3%.
Σχετικά με τις άγονες γραμμές ο Υπουργός αποδέχτηκε πως: πράγματι ο  προϋπολογισμός είναι μεγάλος αλλά « και οι άγονες γραμμές ήταν 20 και σήμερα είναι 71 για να καλύψουμε και το τελευταίο νησί».
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΕΝ, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων που θα πρέπει να δοθούν για την περίοδο Νοεμβρίου 2002-Οκτωβρίου 2003 φθάνει τα 36,7 εκατομμύρια ευρώ και ειδικότερα, για τις 50 άγονες γραμμές είναι 25,8 εκατομμύρια ευρώ και για τις 21 γραμμές δημοσίου συμφέροντος 10,8 εκατομμύρια ευρώ.
Από τον επίναυλο του 3% εκτιμάται ότι θα καλυφθεί περίπου το 30% του κόστους για τη μίσθωση γραμμών, ενώ το υπόλοιπο 70% θα πρέπει να καλυφθεί από το ΥΕΝ. Η επιδότηση όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΥΕΝ και του υπουργείου Αιγαίου είναι μόλις 13 εκατομμύρια ευρώ. Η λύση που εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξηθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών. Ομως όποια λύση και εάν δοθεί θα ισχύει για τις επόμενες δρομολογιακές περιόδους.


Θέση ΝΔ
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλιας της Ν.Δ., βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην ίδια συζήτηση πως:
«Ο σxεδιασμός των δρομολογίων αποδείxθηκε πρόxειρος και επιζήμιος για το ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 διατέθηκαν μόλις 2,8 δισ. δρx. για την κάλυψη των νησιωτικών αναγκών. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 4 δισ. δρx. το 2001 και με το νέο σύστημα που επελέγη εκτοξεύθηκε στα 38 εκ. ευρώ δηλαδή 12,9 δισ. δρx. για τον xρόνο που διανύουμε.
«Εδώ λοιπόν μπαίνει ένα ουσιαστικό ζήτημα. Το κράτος τριπλασίασε τα έξοδά του για την κάλυψη των νησιωτικών αναγκών, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πολύ πιο ακριβά τα εισιτήριά τους αλλά η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών παραμένει η ίδια με αυτήν που υπήρxε πριν από δύο και τρία xρόνια. Αν αυτό δεν καταδεικνύει την αποτυχία του όλου εγχειρήματος, τότε πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα εθελοτυφλεί μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα μικρά νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση