Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Υπουργείου Αιγαίου για Ελευθέρια

Εκδηλώσεις Υπουργείου Αιγαίου για Ελευθέρια

37


{fnc titlos}90 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και το Υπουργείο Αιγαίου πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων τιμής.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αυτή την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, από τη Μύρινα, επέτειο απελευθέρωσης της Λήμνου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου.
Από τις 4 ως τις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο κινηματοθέατρο “Μαρούλα” της Μύρινας, έκθεση αρχειακού υλικού της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων με τίτλο “Το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13”. Η έκθεση έχει διοργανωθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) και συνοδεύεται από ενημερωτικό κατάλογο – μελέτη. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται επίσης ντοκουμέντα εποχής.
Η έκθεση αρχειακού υλικού συνοδευόμενη από ανάλογες εκδηλώσεις μετά τη Λήμνο θα ταξιδέψει στη Σάμο (27 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου), στη Μυτιλήνη (8 έως 15 Νοεμβρίου) και στη Χίο (11 έως 17 Νοεμβρίου).
«Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, σημειώνει με δήλωση του ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, αποτελούν σημαντικό σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι πολεμικές επιχειρήσεις του 1912 – 13 και οι συνακόλουθες επιτυχείς διπλωματικές ενέργειες οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου στον κυρίως κορμό της Ελλάδας καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα αλλά και το σημερινό χαρακτήρα της χώρας. Η απελευθέρωση της Λήμνου, της Μυτιλήνης, της Χίου και των άλλων νησιών και η κυριαρχία του ελληνικού ναυτικού στο Αιγαίο για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες, υπήρξε καθοριστική τόσο για την έκβαση του πολέμου όσο και για το μέλλον των νησιών του Αρχιπελάγους. Το Υπουργείο Αιγαίου θέλοντας να τιμήσει τα 90χρονα από τα σημαντικά αυτά γεγονότα οργάνωσε τη σειρά αυτών των εκδηλώσεων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σηφουνάκης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδρομή στα μαστιχόδεντρα
Επόμενο άρθροΆρπαξε την ευκαιρία!