Αρχική Πολιτισμός Εκδρομή στα μαστιχόδεντρα

Εκδρομή στα μαστιχόδεντρα

120

{fnc titlos}

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιπατητική εκδρομή Μεστών- Ολύμποι θα έχουν όσοι το πρωί της Κυριακής ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Περιηγητικής Λέσχης Χίου (8 π.μ.) και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που φιλοξενούνται στην έκδοση «Ιστορικές και Φυσικές Διαδρομές στη Χίο» (έκδοση Ν.Α.Χίου- Πελινναίο), η διαδρομή γίνεται σε πεδινό μονοπάτι μήκους 2.046 μέτρων.
 Τα λεωφορεία με τους εκδρομείς θα σταματήσουν στα Μεστά, όπου ακολουθώντας τη σήμανση συναντά κανείς τον παλιό λιθόστρωτο δρόμο που παλιά ένωνε τους δυο μεσαιωνικούς οικισμούς της Νότιας Χίου.
 Σε μικρή απόσταση από το χωριό είναι το παλιό υδραγωγείο των Μεστών, με τα πέτρινα πηγάδια και την πηγή.
 Ενδιαφέρον έχει το φυσικό περιβάλλον, με καλλιέργειες ελιάς και μαστιχοφόρου σκίνου, ενώ αξίζει να παρατηρήσετε το σύστημα των αναβαθμίδων που μεταχειρίζονταν οι ντόπιοι ώστε να συγκρατούν τα χώματα και να αβγαταίνουν την καλλιεργήσιμη έκταση.
 Όταν οι εκδρομείς φθάσουν στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στο εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στο βάθος μπορούν να παρατηρήσουν τη θάλασσα και στην απέναντι κορυφή τους 4 ανεμόμυλους των Μεστών.
 Κατηφορίζοντας στη συνέχεια την πλαγιά, διασχίζουμε την πεδιάδα, με καλλιέργειες μαστίχας, ελιάς και συκιάς (πρώτη ύλη τα σύκα για την παραγωγή του τοπικού ρακιού που ακούει στο όνομα σούμα) για να πάρουμε στη συνέχεια το φαρδύ και πάλι μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο καστροχώρι των Ολύμπων!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝαυτικές Ιστορίες
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις Υπουργείου Αιγαίου για Ελευθέρια