Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ναυτικές Ιστορίες

Ναυτικές Ιστορίες

181

{fnc titlos} 


Δεμένη με τη θάλασσα η Χίος. Κάθε εικόνα της μυρίζει αλμύρα όπως κάθε πλοίο ελληνικών συμφερόντων μυρίζει χιώτη ναυτικό.
 Ειδικά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η ελληνόκτητος ναυτιλία μεγαλουργεί, πρωτοπόρα είναι η χιώτικη ναυτιλία, και μαζί οι ναυτικοί της από τις Οινούσσες, το Βροντάδο, τα Καρδάμυλα ή τη Χώρα.
 Συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων οι Χιώτες ναυτικοί μεγαλουργούν στο θαλάσσιο στίβο. Αν και λιγότεροι από παλιά, όταν κάθε σπίτι είχε και από έναν ναυτικό, «συνεχίζουν να οργώνουν τις θάλασσες του κόσμου, ταξιδεύουν, διευθύνουν και υποστηρίζουν υπερσύγχρονα πλοία κολοσσούς, πλωτά εργοστάσια με πολύπλοκα μηχανήματα, διαχειρίζονται φορτία και περιουσίες ασύλληπτου κόστους, εργάζονται σε περιβάλλον συνήθως εχθρικό και συνάμα ευαίσθητο, επανδρώνουν ναυτιλιακά γραφεία, είναι πλοιοκτήτες, ναυλωτές, ασφαλιστές, ναυτικοί πράκτορες σ΄ όλα τα μέρη του κόσμου».
Αυτά σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου «η Συνέχεια του ταξιδιού» ο έχων την επιμέλεια της έκδοσης αντιπλοίαρχος Λ.Σ. και διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικών Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης.
Το βιβλίο στις 190 σελίδες του περιέχει ιστορίες των ίδιων των ναυτικών που περιγράφουν μοναδικές στιγμές τους πάνω στα βαπόρια.
Ένα δεύτερο βιβλίο που ασχολείται με τους χιώτες ναυτικούς και κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι (και τα δυο από το χιώτικο εκδοτικό οίκο «απ») είναι αυτό του συνταξιούχου πλοιάρχου Επορικού Ναυτικού Νικολάου Φήκαρη που έχει ως θέμα “Το ναυτικό των Καρδαμύλων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο“.
«Τότε τα Καρδάμυλα είχαν ένα αξιόλογο ναυτικό, τόσο σε πλοία όσο και σε έμψυχο υλικό, καλή φήμη, καλήν οργάνωση. Συνολικά 42 ωκεανοπόρα φορτηγά υπό ελληνική σημαία και πέντε υπό ξένες σημαίες χωρητικότητας άνω των 3.000 κόρων έκαστον, επανδρωμένα με 650 καρδαμυλίτες σε σύνολο 1.500 ναυτικών, ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στα 300 πλοία αυτής της κατηγορίας που διέθετε τότε η χώρα μας. Από τα 42 διεσώθησαν 12 και απωλέσθησαν τα 30, παρασύροντα εις τον υγρόν τάφον 95 καρδαμυλίτες ναυτικούς».
Στη μνήμη αυτών αφιερώνεται το βιβλίο (250 σελίδες) του παλαίμαχου καπετάνιου Ν. Φήκαρη που καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη τον ηρωισμό των χίων ναυτικών και τη μεγάλη προσφορά τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ιστορίας μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιτυχείς οι αιγαιοπελαγίτικοι σε Κάρπαθο
Επόμενο άρθροΕκδρομή στα μαστιχόδεντρα