Αρχική Πολιτισμός ” Λιλιπούτειος” σκακιστής

” Λιλιπούτειος” σκακιστής

107

 


Γοητευτικό το παιχνίδι που δημιουργήθηκε ως αναπαράσταση ενός πολέμου. Κι από κει και πέρα, στόχος η απειλή για  αιχμαλωσία του αντίπαλου βασιλιά 
Ίσως η μαγεία του σκακιού είναι ότι παραμένει ανεξάντλητο. Το σκάκι δεν έχει ηλικία. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να σχοληθούν με το άθλημα αυτό που κύρια θέλει «δυνατό» μυαλό και αυτοσυγκέντρωση.
Φυτώριο νέων σκακιστών μπορεί να χαρακτηριστεί ο Φάρος Βαρβασίου, που λειτουργεί τμήματα εκμάθυνσης σκακιού, σε μικρούς πάνω των 5 ετών και μεγάλους.
Στο χώρο αυτό ένα ταλέντο φαίνεται να αναδεικνύεται.Ο Στέφανος Χαλιορής  του Κώστα είναι μόλις 5,5 ετών και κατέλαβε την πρώτη θέση σε δύο εσωτερικά πρωταθλήματα πανπαίδων του Φάρου, όπου συμμετείχαν 7 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
 Οι προπονήσεις -όπως μας είπε ο Γιάννης Σπυρακόπουλος μέτρ στο σκάκι και ειδικευόμενος  στην Παθολογική του Σκυλίτσειου- που επίσης διδάσκει τον μικρό Στέφανο- γίνονται στο Φάρο δύο ώρες την εβδομάδα  και στόχος είναι η απόκτηση γνώσεων θεωρίας, σχεδίων σε συγκεκριμένο άνοιγμα, τα ζητήματα των συνδυασμών, η θεωρία των finale, τη σωστή αγωνιστική συμπεριφορά, ορθή χρήση του χρόνου, κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση, την αυτοσυγκέντρωση. Έτσι οι γνώσεις αποβαίνουν πολύ χρήσιμες ακόμη και σε ένα παίχτη με μεγάλη εμπειρία στο σκάκι, ενώ πρέπει να γίνεται κατάλληλη αξιοποίηση και της μεγάλης βιβλιογραφίας.  Η πρόκριση του μικρού Στέφανου κάνει δυνατή την συμμετοχή του στους αγώνες που θα γίνουν στη Λεπτοκαρύα Πιερίας 22 και 23 Μαρτίου αφού έγινε αποδεκτή η πρόταση της Τοπικής Ένωσης Αιγαίου στον πρόεδρο της Ένωσης για τη συμμετοχή του λιλιπούτειου σκακιστή στους αγώνες. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει συμμετοχή από τη Χίο και μάλιστα με ένα τόσο μικρό παίκτη.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Σπυρακόπουλος έχει αναλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2002 την διδασκαλία των μεγάλων ενώ οι Μιχάλης Κουνέλης και Μάρκος Ξύδας την διδασκαλία των μικρών στα αντίστοιχα σκακιστικά τμήματα του Φάρου.

Διαφήμιση