Οικολογικές ανησυχίες για τον πετρελαιαγωγό στον Εβρο
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα του Εβρου, καθώς και μείωση στην αλιευτική παραγωγή τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή με ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη η Οικολογική Εταιρεία Εβρου με θέμα «Αγωγός πετρελαίου και Θρακικό πέλαγος» οι δρ Μάνος Κουτράκης (βιολόγος-ιχθυολόγος), δρ Γεώργιος Συλαίος (γεωλόγος-ωκεανογράφος) και Αργύρης Σαπουνίδης (βιολόγος) έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς και στην αλιευτική παραγωγή, τις οποίες θα έχει ο πετρελαιαγωγός, τονίζοντας μεταξύ των άλλων: «Οι απαιτούμενες υποθαλάσσιες εργασίες θα καταστρέψουν τμήμα της θαλάσσιας βλάστησης της περιοχής και ειδικότερα αυτό που θα βρίσκεται στην πορεία του αγωγού. Μάλιστα, οι τυχόν απαιτούμενες εκβαθύνσεις ή εκσκαφές του πυθμένα για την εγκατάσταση των προβλητών πρόσδεσης και φορτοεκφόρτωσης και του αγωγού που θα τους συνδέει με τις παράκτιες εγκαταστάσεις θα επιφέρουν αλλαγές στη μορφολογία του βυθού και θα τροφοδοτήσουν τη θαλάσσια περιοχή με σημαντικό φορτίο αιωρούμενων σωματιδίων και οργανικών φορτίων».
Οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ εκτίμησαν επίσης ότι οι επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα κατά τη φάση λειτουργίας του αγωγού σχετίζονται με:
– Πετρελαιοειδή από μικροδιαρροές κατά τη διαδικασία μεταφοράς και φόρτωσης των πλοίων και από τα επεξεργασμένα νερά έρματος, που θα απελευθερώνονται στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης.
– Ξενικούς θαλάσσιους οργανισμούς που ενδεχομένως θα απελευθερώνονται μαζί με νερά έρματος.
– Τα υφαλοχρώματα των πλοίων που θα απελευθερώνονται στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αλεξανδρούπολης, ενώ εκτίμησαν ότι ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη θαλάσσια βλάστηση και την πανίδα και ίσως στο κοντινό Δέλτα Εβρου, ανάλογα βέβαια με τη ποσότητα, τον τύπο του πετρελαίου και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή.
Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ αφορούν ενέργειες που πρέπει να γίνουν τόσο πριν από την κατασκευή του αγωγού όσο και κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας, που σκοπό έχουν τη μείωση των επιπτώσεων στο Δέλτα και τον θαλάσσιο χώρο του Εβρου:
**Πριν από την κατασκευή: Χαρτογράφηση της θαλάσσιας βλάστησης στο τμήμα της περιοχής που θα διασχίσει ο αγωγός, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η καταστροφή της, καταγραφή της ποιοτικής και ποσοτικής σύνθεσης της ιχθυοπανίδας της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στα είδη που εισέρχονται στον ποταμό Εβρο για αναπαραγωγή, καθώς και εκπόνηση σχεδίου διατήρησης των προστατευόμενων ειδών στην περιοχή.
**Φάση λειτουργίας: Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.
– Συνεχής παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού του Δέλτα Εβρου και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής (ξενικά είδη, PCB’s, υπολείμματα πετρελαιοειδών και άλλων ρυπαντών) και τέλος
– Αντισταθμιστικά οφέλη σε όσους ασχολούνται ή σχετίζονται με την αλιεία στην ευρύτερη περιοχή.
Τις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της μετέφερε με γραπτό της κείμενο που έστειλε στην εκδήλωση η Greenpeace.
ΟΛΓΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/03/2007







