Αρχική Νέα Τοπικά Nel Lines: Πρώτος στόχος η απόκτηση της Hellenic Seaways

Nel Lines: Πρώτος στόχος η απόκτηση της Hellenic Seaways

24

Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ της Hellenic Seaways είναι και παραμένει στρατηγικός μας στόχος και θα επιμείνουμε σε αυτόν, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nel Lines κ. Απόστολος Βεντούρης μιλώντας στην ετήσια ενημέρωση των αναλυτών η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα στο «Ιδρυμα Ευγενίδου». Η εκδήλωση που οργανώθηκε σε εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε την ευκαιρία στη διοίκηση της Nel Lines να αναφερθεί αναλυτικά στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας αλλά και τους στόχους της για την τρέχουσα χρήση.


Αποκαλυπτικός για την κατάσταση που βρίσκονταν η Nel Lines, πριν την ανάληψη της νέα διοίκησης, ήταν ο κ. Βεντούρης τονίζοντας ότι η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Μέσα σε δυο χρόνια, συμπλήρωσε, αλλάξαμε πλήρως την εικόνα ωστόσο η Nel Lines μπορεί ακόμη να χαρακτηρίζεται ως «high risk» επιλογή, η οποία ενσωματώνει βέβαια προσδοκίες για πολύ υψηλές αποδόσεις. Χρειάζεται συμπλήρωσε ο κ. Βεντούρης να γίνουν ακόμη πολλά. Στη σύντομη αναφορά του στο παρελθόν ξεχώρισε δυο σημαντικά γεγονότα όπως ήταν ο συμβιβασμός με την γαλλική εταιρεία Semt Pielstick που οδήγησε στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των μηχανών των «Αίολος Κεντέρης Ι» και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ» και στην άμεση καταβολή στη Nel Lines του ποσού των 10 εκατ. ευρώ και βέβαια στο συμβιβασμό με την τράπεζα Calyon οποίος ενίσχυσε την καθαρή θέση της NEL Lines κατά 55 εκατ. ευρώ,


Αν η διοίκηση της Nel Lines πέτυχε δυο σημαντικούς στόχους τα προηγούμενα χρόνια το ερώτημα που έθεσαν οι αναλυτές ήταν εάν πετύχει και έναν τρίτο που είναι η απόκτηση της Hellenic Seaways (HSW). Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βεντούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:


– H απόκτηση του 33,33% των μετοχών της Hellenic Seaways που κατέχει η Minoan Lines από την Nel είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για τους μετόχους της Minoan αλλά και τις προοπτικές της ίδιας της Hellenic Seaways.


– O όμιλος της Nel Lines εκτιμά ότι θα δικαιωθεί από το πόρισμα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ η οποία πραγματοποίησε ελέγχους στη Hellenic Seaways μετά από καταγγελίες και μηνύσεις της C-Link θυγατρικής 100% της Nel Lines, για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της HSW.


– Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν σαν ΔΕΚΟ, όπως λειτουργούσε και η Nel Lines πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Θα πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματικό management όπως «πιστεύουμε ότι έχει η Nel, ο όμιλος Attica και τώρα τελευταία η ΑΝΕΚ», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Αθανάσιος Λιάγκος ανέφερε ότι στα δυο προηγούμενα χρόνια το βάρος της διοίκησης έπεσε στη αναδιοργάνωση της εταιρείας και τον εμποτισμό της με μία νέα επιχειρηματική φιλοσοφία. Τώρα στην τρέχουσα χρήση ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της. Τέλος ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Θεοχάρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι πωλήσεις του Ομίλου θα κινηθούν το 2007 ανοδικά λόγω της ανακατανομής του στόλου σε νέες γραμμές, της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης του δικτύου πωλήσεων του, της δρομολόγησης δύο επιπλέον ταχυπλόων πλοίων, «Αίολος Κεντέρης Ι» και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ» και της εξαγοράς της C-Link Ferries.


Επίσης ο κ. Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι από τα 85 εκατ. ευρώ που απέφερε στην εταιρεία η πώληση των «Αίολος Κεντέρης» και «Παναγιά Πάρου» (με εκτιμώμενο λογιστικό κέρδος 3,9 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας) τα 50 εκατ. ευρώ περίπου θα δοθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού και τα 30 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων. Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι η εταιρεία με βάση τα προβλεπόμενα EBITDA (13,9 εκατ. ευρώ) μπορεί να αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά της κατά την τρέχουσα χρήση καθώς εκτιμάται ότι οι τόκοι ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ περίπου.
 

Πηγή: Ναυτεμπορική, 21/05/2007

Διαφήμιση