Στη γραφική Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης Αιγαίου, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2007.
Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειρίας ανάμεσα στα στελέχη πρόληψης που δραστηριοποιούνται στον ιδιόμορφο νησιωτικό χώρο, καθώς και στην από κοινού προσπάθεια για επίλυση των δυσκολιών που αυτός συνεπάγεται.
Να σημειωθεί ότι η ιδέα για τη υλοποίηση περιφερειακών συναντήσεων ανάμεσα στα Κέντρα Πρόληψης προέκυψε από το Κέντρο Πρόληψης Χίου, το οποίο και διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση των Κέντρων Πρόληψης Αιγαίου, το 2001, στη Χίο.
Στην 6η συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Κέντρα Πρόληψης Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Κυκλάδων, Ρόδου, Κω, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που αποτυπώθηκε για την πορεία των Κέντρων είναι ότι αυτά έχουν καταφέρει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να δικτυωθούν με φορείς, ομάδες και άτομα των τοπικών κοινωνιών και να τους κινητοποιήσουν σε πρακτικές ή ακόμα και μία στάση ζωής που προάγει την ψυχική υγεία των ίδιων και του περιβάλλοντός τους. Οι δράσεις οργανώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης, της οικογένειας, του στρατού, και της ευρύτερης κοινότητας.
Από την άλλη επισημάνθηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου, το οποίο να κατοχυρώνει κατ’ αρχήν τα ίδια τα στελέχη και παράλληλα τη δουλειά την οποία παράγουν. Για παράδειγμα, συζητήθηκαν τα εμπόδια στις προληπτικές παρεμβάσεις στα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια των δράσεων στο Στρατό!
Η πρόληψη στοχεύει στη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου. Στοχεύει δηλ. στη δημιουργία ατόμων συναισθηματικά σταθερών που είναι σε θέση ν’ αξιοποιούν το δυναμικό τους και να κάνουν επιλογές που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία κι όχι να καταφεύγουν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το να κρατηθούν τα Κέντρα Πρόληψης ως ζωντανά και δημιουργικά κύτταρα της κοινωνίας είναι υπόθεση όλων μας:
-είναι υπόθεση των στελεχών, τα οποία χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τους χρειάζεται να δραστηριοποιούνται με σεβασμό υπευθυνότητα και μεράκι.
-είναι υπόθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και των φορέων που συμμετέχουν στις αστικές εταιρείες των Κέντρων να στηρίξουν το έργο των στελεχών.
-είναι υπόθεση τέλος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της προαγωγής της ψυχικής υγείας, γενικότερα.
Ελένη Κοτσάτου ,Κοινωνική Λειτουργός
στέλεχος Κέντρου Πρόληψης Χίου







