Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αν. Μιχαηλίδης για ναυτική εκπαίδευση – το άνοιγμα ιδιωτικών ΑΕΝ προανήγγειλε ο...

Αν. Μιχαηλίδης για ναυτική εκπαίδευση – το άνοιγμα ιδιωτικών ΑΕΝ προανήγγειλε ο Υπ. Ναυτιλίας (video)

52

Την σοβαρή έλλειψη ναυτοδιδασκάλων, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι συνταξιούχοι ναυτικοί, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού έθεσε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το πρόβλημα προέκυψε από την εφαρμογή της περικοπής της σύνταξης κατά 30% και στους συνταξιούχους ναυτικούς που διδάσκουν στη ναυτική εκπαίδευση.

Όπως τόνισε ο Χιώτης βουλευτής, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαιρεθεί με εγκύκλιο αυτή η – μικρή, αλλά κρίσιμη για τη λειτουργία των ΑΕΝ – κατηγορία ναυτικών από την περικοπή σύνταξης, κάτι που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, μάλιστα με αρχική νομοθέτηση του κ. Μηταράκη ως Υφυπουργού Εργασίας.
“Δόθηκε απλώς μια παράταση ως τις αρχές Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους, η λήξη της οποίας έχει ήδη δημιουργήσει κρίσιμες δυσλειτουργίες στο διδακτικό έργο ιδιαίτερα περιφερειακών ΑΕΝ όπως των Οινουσσών ή της Καλύμνου”, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης που σχολιάζει στο δελτίο τύπου ότι ” ο μόνο που βρήκε ο κ. Πλακιωτάκης να πει ότι «πολύ σύντομα» θα ανακοινωθεί «πρόταση»…”.

“Σημειωτέον ότι η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει”, συνεχίζει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που αναφέρει ακόμα ένα θέμα που τέθηκε με την επίκαιρη ερώτησή του και αφορά τη συρρίκνωση του σπουδαστικού πληθυσμού των ΑΕΝ, λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

“Ο κ. Πλακιωτάκης υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ με το επιχείρημα ότι το ναυτικό επάγγελμα δεν είναι «επάγγελμα-παρίας». Και βέβαια, οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης ΝΔ αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση έγιναν πιο διαυγείς και εξηγήσιμες από την προαναγγελία από τον κ. Πλακιωτάκη, σε περήφανο μάλιστα τόνο, ενός νόμου-πλαισίου για τη «συνολική αναβάθμιση» της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, με «παράλληλο άνοιγμα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης»”, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

“Παρότι απολύτως συνεπής με τη νεοφιλελεύθερη πολιτεία της παρούσας κυβέρνησης, πρόκειται για μια εξαγγελία που ανατρέπει άρδην τον από δεκαετίες δημόσιο χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο την παρουσία των ΑΕΝ. Πέραν αυτής καθαυτής της επιλογής να επιτραπεί η είσοδος ιδιωτών και σε αυτό το πεδίο μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ισχύς των επιχειρηματικών συμφερόντων ειδικά στο χώρο της Ναυτιλίας δεν δημιουργεί ερωτήματα για το ποια θα είναι η τύχη της – απαξιωμένης από τη ΝΔ – δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης σε αυτόν τον ανταγωνισμό.
Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι οι επικείμενες εκλογές δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτής της εκδούλευσης”, καταλήγει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ψυχική υγεία περνά από το… στομάχι, γράφει η Μαρία Μαγγανάρη
Επόμενο άρθρο“Αθλητικά χειμερινά μονοπάτια” στα Ψαρά και σε άλλα 10 νησιά του Αιγαίου