Αρχική Green Life Διαδρομές Αυγώνυμα από ψηλά, με το drone του Κ. Αναγνώστου

Αυγώνυμα από ψηλά, με το drone του Κ. Αναγνώστου

297

Tα Αυγώνυμα είναι μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται στην κεντρική Χίο, σε οδική απόσταση 16χλμ από την πόλη. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους.
Στον οικισμό, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα, μας ταξιδεύει με το drone του ο Κώστας Αναγνώστου.

Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι ειδικά στην περίμετρο του οικισμού για να υπάρχει οδός διαφυγής όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι ξέφευγαν από το άλλο.Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται τον 11ο αιώνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Το χωριό έχει θέα το πευκόφυτο δάσος του Προβατά καθώς και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Πιθανότατα πήρε το όνομα του από τον τύπο Αυγωνήματα (τόπο μεταξύ Αυγωνύμων και Αναβάτου) (ευθηνά) φθηνά δηλαδή κτήματα. Σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε και κατοικήθηκε σε βραχώδη περιοχή από τους τεχνίτες της Νέας Μονής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις Αντιπεριφερειάρχη με Χιώτες Μαραθωνοδρόμους
Επόμενο άρθρο΄΄MOVEMBER”, Ιάσονας και Νίκος… βγαίνουν στη ζωή