Αρχική Νέα Τοπικά Αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου στη δίκη του πατέρα Αντώνιου

Αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου στη δίκη του πατέρα Αντώνιου

73

Για τις 11 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη με κατηγορούμενους τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και επτά συνεργάτες, εργαζόμενους σε δομές της οργάνωσης.

Ο πατέρας Αντώνιος κατηγορείται για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων, αλλά και για τα πλημμελήματα της σωματικής βλάβης (βαριά, επικίνδυνη ή απλή) σε ανηλίκους που βρίσκονταν υπό την προστασία των δραστών, μεθοδευμένων προκλήσεων ψυχικού πόνου και σωματικής εξάντλησης σε βαθμό επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών και απειλών, ενώ ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Για τα οικονομικά εγκλήματα, αναμένεται απόφαση της δικαιοσύνης για την παραπομπή του σε δίκη.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως η δίωξή του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα 17 θύματά του υπέστησαν σωματικές βλάβες από τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος είτε ενεργούσε από κοινού με συνεργάτες του, είτε ήταν ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων, καθώς οι ανήλικοι βρίσκονταν υπό την προστασία του.

Οι πράξεις του χαρακτηρίζονται στο κατηγορητήριο «μεθοδευμένες», «κατά συρροή», «κατ’ εξακολούθηση», «κατόπιν συναπόφασης» και «με κοινό δόλο». Παιδιά φέρονται να υποχρεώνονταν σε παρατεταμένη απομόνωση για σωφρονισμό ή εξαναγκάζονταν σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή υπέστησαν σωματικές κακώσεις από συνεργάτες του ιδρυτή της ΜΚΟ που τους χτυπούσαν με κλοτσιές και μπουνιές, με σανίδες και πέτρες.

Ο ρόλος που το κατηγορητήριο αποδίδει στον πατέρα Αντώνιο είναι πρωταρχικός· χαρακτηριστική είναι η φράση: «ως υπεύθυνος όλων των δομών φιλοξενίας, με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις έπεισε τον… να χτυπήσει επανειλημμένα τον… ». Οι συγκατηγορούμενοι του πατρός Αντωνίου, υπάλληλοι ή στελέχη της «Κιβωτού», συχνά μεταφέρονταν από τη μία δομή στην άλλη και αναφέρονται επανειλημμένα στη δικογραφία ως τα ίδια πρόσωπα που σε διαφορετικές δομές κακομεταχειρίζονταν διαφορετικά θύματα, με αποτέλεσμα μέσα από τις καταγγελίες των παιδιών να φαίνονται εξόφθαλμα μοτίβα στη δράση τους.

Εξίσου ενοχοποιητικές για τον ιδρυτή της ΜΚΟ είναι οι μαρτυρίες εργαζομένων στις δομές που επιβεβαιώνουν ότι ήταν σε γνώση τους οι καταγγελίες πριν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση