Ο υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης προωθεί το έργο αγνοώντας τη νομιμότητα και την πολιτική δεοντολογία. Την Κυριακή εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και συγκεντρώθηκαν στην επίμαχη περιοχή.
του Γιώργου Παγούδη- αναδημοσίευση efsyn.gr
Πανδημία αντιδράσεων φέρνει στη Χίο η εκπεφρασμένη πρόθεση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ξεκινήσει αύριο τις εργασίες για την κατασκευή της υπερδομής φυλακής για πρόσφυγες στον κόλπο του Θόλους.
Η εταιρεία, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει καλέσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου να ορίσει επιβλέποντα για τη διάνοιξη διερευνητικών τομών στην περιοχή, της οποίας όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει θολό, αφού το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί για την ένσταση ακυρότητας που υπέβαλε ο Δήμος Χίου.
Ωστόσο, αν και η απόφαση του ΣτΕ είχε τεθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προϋπόθεση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της μειοδότριας εταιρείας και του υπουργείου, ο βουλευτής Χίου και υπουργός Νότης Μηταράκης, αγνοώντας τόσο τη νομιμότητα όσο και την πολιτική δεοντολογία, δηλώνει ότι προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών κατασκευής τριών γιγαντιαίων δομών σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου (και, κατά συνέπεια, στην έναρξη της εκταμίευσης των 132.500.000), χωρίς πάντως η σύμβαση να έχει δημοσιευτεί στη «Διαύγεια». Ταυτόχρονα όμως με τη γνωστοποίηση του εγγράφου της εταιρείας προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις, με τους πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού να στέκονται απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και να προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Την Κυριακή εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου και συγκεντρώθηκαν στην επίμαχη περιοχή, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών και ειδικά σε μια περιοχή όπου ο Δήμος Χίου διαθέτει ισχυρότατα τεκμήρια ιδιοκτησίας.
«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατασκευή νέας δομής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, που κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Μηταράκη «να σεβαστούν τη νομιμότητα και να μην ενεργούν με όρους παρακράτους».
Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της Συντονιστικής Επιτροπής, που προανήγγειλε τη φύλαξη της περιοχής σε βάρδιες, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα αιφνιδιασμού. Οι ίδιοι σε συνέντευξη Τύπου είχαν κηρύξει ανένδοτο αγώνα εναντίον της δομής, δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν ακόμα και σε περίπτωση επανάληψης της πρωτοφανούς βιαιότητας που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ τον Φεβρουάριο του 2020 στο νησί, όταν οι Χιώτες ανάγκασαν την κυβέρνηση να τις μαζέψει και να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους πλήθος τραυματιών και καταστροφών.
Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο σε επείγουσα συνεδρίαση στις 30.12. αποφάσισε να προχωρήσει και στην αποστολή εξωδίκου στην εταιρεία, με το οποίο την καλεί να απέχει από την περιοχή, την οριοθέτηση του χώρου μιας και η μειοψηφούσα δημοτική αρχή δεν υλοποίησε την περίφραξη που επίσης είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. Χίου, την ενημέρωση του εισαγγελέα αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου κ.ά.
Ανακοινώσεις κατά της κατασκευής δομής έχουν εκδώσει όλες σχεδόν οι δημοτικές παρατάξεις πλην της δημοτικής αρχής, το Εργατικό Κέντρο Χίου, συνταξιουχικά σωματεία, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, ο Φορέας Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χίου κ.ά..
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr