Αρχική Νέα Τοπικά Αντιπεριφερειάρχες Χίου, κλείσιμο ΒΙΑΛ χωρίς υπερδομή- Τι απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης

Αντιπεριφερειάρχες Χίου, κλείσιμο ΒΙΑΛ χωρίς υπερδομή- Τι απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης

50

«Την ευκαιρία να μετουσιώσει σε πράξη τις προσωπικές του δεσμεύσεις για αποδέσμευση της ΒΙΑΛ, του Χαλκειούς και των Καμποχώρων από το βραχνά του μεταναστευτικού παρέχει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου», τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι 4 αντιπεριφερειάρχες από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Η αναφορά στην δικαστική απόφαση που δικαιώνει την προσφυγή του Δήμου Χίου που ζητούσε να του επιστραφεί ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
«Η ικανότητα της χώρας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, να φυλάσσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και τα θαλάσσια σύνορα της, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του κ. Μηταράκη πως μέχρι το Πάσχα θα επιτύχει την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης που τη χωρίζει από τις επιβαρυμένες νησιωτικές κοινωνίες”, αναφέρει η επιστολή.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ΒΙΑΛ, αποδεικνύοντας έμπρακτα και το σεβασμό στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και την αληθινή βούληση του να τελειώσει το μαρτύριο του Χαλκειούς. Να υλοποιήσει τη δέσμευση του για πλήρη αποσυμφόρηση, να αποσύρει, ως μη πλέον απαραίτητο, την αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέας υπερδομής μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, δημιουργώντας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις συνθήκες αποκλειστικά και εκτός κατοικημένης περιοχής και λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη της Χίου περιορισμένου κατάλληλου χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης», αναφέρουν οι: Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, Υγείας και Πρόνοιας Παντελής Βρουλής, Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Νύκτας και Παιδείας & Δια βίου Μάθησης Στέλιος Καμπούρης.

«Ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών και πρωτίστως η έγνοια διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων στην ευαίσθητη ζώνη της παραμεθορίου παρέχουν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη ΒΙΑΛ και το ανοιχτό μέτωπο με την κοινωνία του νησιού.
Τα αναμένουμε», καταλήγουν.

Απάντηση Ν. Μηταράκη μέσω facebook
Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook απάντησε ο κ. Μηταράκης:
“Ελαβα την επιστολή των Αντιπεριφερειαρχών Χίου. Συμφωνώ ότι πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ, συμφωνώ ότι χρειάζεται νέος χώρος, ελάτε να το συζητήσουμε”.

Μετά την πρωτοβουλία των 4 Αντιπεριφερειαρχών είχαμε και ανακοίνωση από το Δήμο Χίου:
“Αυτονόητα πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση.
Αυτονόητα επίσης, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή των αντιπεριφερειαρχών χρειάζεται να εξευρεθεί νέος χώρος. Χρειάζεται άμεσα μία σοβαρή συζήτηση χωρίς λαϊκισμούς, για να βρούμε τη λύση που προστατεύει το νησί μας, μειώνει τις ροές προς τη Χίο, κλείνει τη ΒΙΑΛ και τα δεκάδες διαμερίσματα.
Θετική η πρόσκληση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη για διάλογο. Είμαστε έτοιμοι για μία ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την εργολαβία στην καθαριότητα του Σκυλίτσειου
Επόμενο άρθροΣυμπλοκή προσφύγων – μεταναστών στο κέντρο της πόλης Χίου