Η ετοιμότητα των δομών Υγείας της Χίου (και κυρίως του Νοσοκομείου) και των εργαζομένων σε αυτές απέναντι στην πανδημία κρίνεται αποτελεσματική σε πρώτη φάση· παρ’ όλα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και κυρίως στήριξη από την κυβέρνηση για την ανταπόκριση όλο το επόμενο διάστημα, ενώ παραμένουν άλυτα διάφορα ζητήματα Υγείας στο νησί.
Αυτά ήταν μερικά από τα σημεία που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων της Χίου, για τα θέματα υγείας στο νησί, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Μιχαηλίδη, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020.
Αντικείμενο της διάσκεψης ήταν η αναζήτηση του ρόλου του συστήματος υγείας στη σημερινή συγκυρία.
Συμμετείχαν:
Ανδρέας Ξανθός τ. Υπουργός Υγείας,
Γιάννης Μανάρας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χίου,
Δημήτρης Παπαληός Αντιπρόεδρος Ι. Σ. Χ.,
Θανάσης Καρτάλης εκπρόσωπος ιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χίου,
Γιάννης Λαμπαδοχυτός Πρόεδρος ΣΕΣΝΟΧ,
Ηλίας Θεοδωρόπουλος Διευθυντής Κ. Υ. Πυργίου,
Μαρία Σαραντινίδου Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Χίου – επικεφαλής ΑΡΜΑ,
Γιάννης Κουτσοδόντης Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Χίου, συντονιστής covid 19.
Στα προβλήματα που επισημάνθηκαν είναι το μείζον κτιριακό πρόβλημα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο, η αποψίλωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (αγροτικά ιατρεία, αστικό κέντρο Υγείας Χίου), ο παρωχημένος Οργανισμός του Νοσοκομείου και η ανάγκη πρόβλεψης σημαντικά περισσότερων θέσεων και προσλήψεων σε μια σειρά από ιατρικές – και μη – ειδικότητες, η αναβάθμιση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο και του συστήματος αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ (με περιφερειακό κέντρο τη Χίο), η ενίσχυση της υγειονομικής επιτήρησης στο ΚΥΤ του νησιού, καθώς και η ανάγκη για προμήθεια και η διεξαγωγή σημαντικού αριθμού τεστ για τον κορωνοϊό, κάτι στο οποίο η Χίος υστερεί και σε σχέση με τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου.
Ο τομεάρχης και πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι έχει, πλέον, αναγνωριστεί καθολικά η ανάγκη ενός εύρωστου δημόσιου συστήματος Υγείας και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε ως χώρα άμεσα. Παρουσίασε όψεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, το οποίο περιλαμβάνει τόσο διαρθρωτικού τύπου μέτρα (αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Υγείας και θεσμού οικογενειακού γιατρού, ανάγκη για τοπικά σχέδια Υγείας, αύξηση προϋπολογισμού Υγείας), όσο και σημαντικό αριθμό προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών με αναβαθμισμένο μισθολόγιο (ως μέσο αναστροφής και του οξέοςbraindrain). Σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υλοποιήσει επαρκείς μόνιμες προσλήψεις. Εκτός αυτής της άμεσης ανάγκης, σημαντικά να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών επιδημιολογικής επιτήρησης και η προμήθειά τους με επαρκή αριθμό μοριακών τεστ.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη στήριξης όλων των εργαζομένων στο πεδίο της Υγείας και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών της. Δεσμεύτηκε, αυτονόητα, να κοινοποιήσει ευρέως τα προβλήματα που επισημάνθηκαν και να προωθήσει την υλοποίηση των αιτημάτων μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.