Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ενάμισι δευτερόλεπτο φως, η νέα νουβέλα του Γ. Μακριδάκη

Ενάμισι δευτερόλεπτο φως, η νέα νουβέλα του Γ. Μακριδάκη

408
Έχω να σας πω μια μικρή και τραχιά, συνάμα όμως κ τρυφερή, νομίζω, ιστορία. Για έναν φάρο ερημικό στο ακρωτήρι κάποιου νησιού του Αιγαίου, για τον φαροφύλακα βάρδιας κ την γαϊδουρίτσα υπηρεσίας την Κοκώνα, αλλά κ για τον διάσημο μετεωρολόγο, παράξενο επισκέπτη τους στο φανάρι, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου 2017. Ελπίζω να σας αγγίξει.

Έρχεται πολύ σύντομα από την Εστία.

Τίτλος: Ενάμισι δευτερόλεπτο φως

Οπισθόφυλλο:
“Μόλις μπήκε στο αυλιδάκι ο Μάριος Τσόχος όμως, στάθηκε ακίνητος στη μέση του και κοίταξε έναν γύρο τον τόπο π ου μεγάλωσε και τον πέτρινο ψηλό μαντρότοιχο από την εσωτερική πλευρά· σαν περιτειχισμένο μικρό μοναστηράκι, για να φυλάγεται από τους σκληρούς θαλασσινούς καιρούς, ήταν του φάρου το συγκρότημα, έτσι το αναπολούσε όλα τα χρόνια που έλειπε· από την προηγούμενη όμως βραδιά, οπόταν άκουσε όλα αυτά τα τερατώδη πράγματα μέσα στο καφενείο του κυρ Σταύρου, άρχισε το φαρομονάστηρο, που είχε στη νότια άκρη του, του φαναριού τον πύργο, να αποκτάει εντός του άλλη υπόσταση και να ομοιάζει ο φάρος του φαλλός, ο οποίος με την παλμική αναλαμπή της κεφαλής του εξέπεμπε το μήνυμα ότι πάλλεται από πόθο κάθε νύχτα το ιδιότυπο αυτό ασκηταριό, μαζί και όλο το νησί”.

Αψηφώντας την πατρική κατάρα ο δημοφιλής μετεωρολόγος Μάριος Τσόχος, γιος φαροφύλακα, επιστρέφει στη γενέτειρά του κινημένος από ερωτική ελπίδα. Έρχεται αντιμέτωπος με ένα άγνωστο μιαρό παρελθόν και με την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί στιγματισμένο. Οι αναλαμπές του φάρου, στα έγκατα του οποίου περνάει μια κρίσιμη νύχτα, φωτίζουν διακεκομμένα την έως τώρα ύπαρξή του και τον αναγεννούν. «Πόσο σκοτάδι έσβησαν πόσες αναλαμπές».

28 λεπτά 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορταριασμένος ο Δημοτικός Κήπος Χίου, της Ευγενίας Ασλανίδη
Επόμενο άρθροΑποτελεσματική η ετοιμότητα δομών υγείας, χρειάζονται στήριξη, τηλεδιάσκεψη για την Υγεία στη Χίο με Αν. Μιχαηλίδη