Αρχική Green Life Συνταγές Μπακλαβάς, το γλυκό της… αρχαίας Κρήτης και η συνταγή του, γράφει η...

Μπακλαβάς, το γλυκό της… αρχαίας Κρήτης και η συνταγή του, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

1901

Ναι, ο μπακλαβάς είναι αρχαίο Ελληνικό γλυκό κι όχι Τούρκικο!

Πολλοί πιστεύουμε ότι  ο μπακλαβάς έλκει την καταγωγή του από την γειτονική Τουρκία. Κι όμως τον απολάμβαναν οι αρχαίοι Κρήτες από το 3.000 π. Χ!

Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Γάστριν ή κοπτοπλακούς κι ήταν το πλέον δημοφιλές γλυκό στην Κρήτη από την Μινωϊκή εποχή (3.000 π.Χ. έως 1450 π. Χ.). Η συνταγή έχει σωθεί από τον αρχαίο συγγραφέα γαστρονομίας Χρύσιππο.

Συνταγή παρασκευής της γλυκιάς πίτας Γαστρίν της Μινωϊκής Κρήτης.

Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, φουντούκια του Πόντου και αμύγδαλα και μαζί με σπόρους μαύρης παπαρούνας καβούρδισε τα και πρόσεχε τα να μην καούν.

Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισε τα καλά.

Ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσε τα με βρασμένο μέλι.

Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψε τα να ομογενοποιηθούν.

Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας.

Άπλωσε το και κάνε το τετράγωνο.

Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισε το να γίνει πολτός και ζύμωσε το με βρασμένο μέλι.

Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο επάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό.

Χρύσιππος ο Τυανεύς

Την συνταγή του διάσημου ειδικού στην γαστρονομία αρχαίου Έλληνα σοφού Χρύσιππου διέσωσε ο Αθηναίος στο μνημειώδες έργο του <Δειπνοσοφισταί> όπου γράφει ότι ο Χρύσιππος λέει συνεχώς για μία γλυκειά πίτα που κατασκευάζουν στην Κρήτη και οι Μινωΐτες την ονομάζουν Γάστριν.

Γνήσιο Ελληνικό έδεσμα λοιπόν, με την ονομασία Γάστριν ή κοπτοπλακούς ο μπακλαβάς που από την αρχαία Ελλάδα οι Ρωμαίοι μετέφεραν την συνταγή του στη Ρώμη και το ενέταξαν στην διατροφή τους.
Η γλυκιά λιχουδιά κατόπιν πέρασε στο Βυζάντιο, γλυκό φτωχών και πλουσίων.

Στο Βυζάντιο, όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το γνώρισαν οι Οθωμανοί κατακτητές και στην σκλαβωμένη χώρα μας σταδιακά επικράτησε η τούρκικη ονομασία μπακλαβάς, αντί του αρχαιοελληνικού Γάστριν ή κοπτοπλακούς.

Αν θελήσετε να εφαρμόσετε την συνταγή του αρχαίου μας σεφ Χρύσιππου, μάλλον η μαύρη παπαρούνα μπορεί να αντικατασταθεί -όπως με ενημέρωσαν- με τον παπαρουνόσπορο. Με μέτρο όμως.

Πηγή: Γιάννης Περσεύς από την σελίδα Μαρίας Κάσσαρη.

Φωτογραφία από το διαδίκτυο.

Για το chiosnews.com

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση