Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: η “δυσανεξία” της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη στην κριτική

Χιακή Συμπολιτεία: η “δυσανεξία” της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη στην κριτική

68

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δεσμευτικές – Η πολυφωνία είναι πλούτος κι όχι παθογένεια!, σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου η Η Χιακή Συμπολιτεία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τη “δυσανεξία” της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη στην κριτική:

“Προβληματισμό έχει προκαλέσει ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. Είναι αρκετά τα τρωτά σημεία και οι αδυναμίες που έχουμε διαπιστώσει: συνεδριάσεις που δεν ολοκληρώνονται, αναίτιες εντάσεις, χρόνοι που δεν τηρούνται, αποφάσεις που ανακαλούνται ή «διορθώνονται» εκ των υστέρων, υποβιβασμός του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου σε γνωμοδοτικό όργανο, όπως ακούσαμε μόλις χθες από τον ίδιο τον δήμαρχο!
Πολύ συχνά εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων αποδίδουν την ευθύνη γι’ αυτή την προβληματική κατάσταση στη ανάγκη εκπροσώπησης 7 συνολικά παρατάξεων μέσω της απλής αναλογικής στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρούν παθογένεια, για να το πούμε αλλιώς, τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των τάσεων της κοινωνίας στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του δήμου. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι: η πολυφωνία και η έκφραση όλων των απόψεων είναι πλούτος και όχι παθογένεια! Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει θετικά στη σύνθεση και στον εμπλουτισμό των προβληματισμών που εκφράζονται.
Πέραν όμως τούτου, στις τελευταίες συνεδριάσεις, για πολύ κρίσιμα ζητήματα (παιδεία, πεζοδρόμηση παραλιακής, ιδιωτικοποίηση θερινού κινηματογράφου), ο δήμαρχος φαίνεται να ξεχνά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί το κορυφαίο αποφασιστικό όργανο του Δήμου και οι αποφάσεις του δεσμεύουν και τον ίδιο το δήμαρχο. Ο υποβιβασμός του Δημοτικού Συμβουλίου σε γνωμοδοτικό όργανο, εκτός από παράνομος, είναι αντιδημοκρατικός και απαξιωτικός προς τη χιώτικη κοινωνία.
Η άσκηση κριτικής στη δημοτική αρχή αποτελεί επίσης θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου. Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει την κριτική στα πεπραγμένα ή τις αστοχίες της ως «πολιτικό μίσος» και «προσωπικές επιθέσεις» (όπως είπε επίσης ο δήμαρχος χθες) δεν θα στερήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα από τις αντιπολιτεύσεις.
Από την πλευρά μας έχουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να επισημάνουμε ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου:
• Απόλυτος σεβασμός στους χρόνους ομιλιών όπως αυτοί ορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ. Φανερώνει σεβασμό στη λειτουργία του οργάνου και στους συνομιλητές.
• Αξιοποίηση του θεσμού των θεματικών συνεδριάσεων που επιτρέπουν τη σε βάθος και αναλυτική συζήτηση.
• Διαδικασία προσυνεννόησης των δημοτικών παρατάξεων για θέματα διαδικαστικού-τυπικού χαρακτήρα, όπως επί προηγούμενης δημοτικής θητείας ώστε να εξοικονομείται χρόνος.
• Διατήρηση ως έχει της διαδικασίας των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων στην αρχή των συνεδριάσεων, καθώς αποτελεί συμβατική υποχρέωση της δημοτικής αρχής να λογοδοτεί.
• Προσήλωση του προεδρείου στο θεσμικό ρόλο της αμερόληπτης διεύθυνσης της συζήτησης χωρίς σχολιασμούς ομιλιών και τοποθετήσεων.
• Επάνοδος το συντομότερο σε κανονικές συνεδριάσεις, με αναζήτηση και άλλου χώρου ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις (π.χ. αίθουσα συνεδριάσεων Περιφέρειας) και να μπορούν να συμμετέχουν και πολίτες. Οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν έκτακτο μέτρο και δεν πρέπει να παγιωθούν.
Έχοντας λειτουργήσει μέχρι σήμερα με σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην παραγωγική και δημοκρατική λειτουργία του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου”.

Χιακή Συμπολιτεία

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔίδαγμα για όλους η εξυπνάδα της μικρής Αρεζού!, γράφει ο Ν. Ροδίτης
Επόμενο άρθροΜαρία Κομνηνάκα, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς- αιτήματα για στήριξη εργαζομένων (video)