Αρχική Απόψεις Aρθρα Δίδαγμα για όλους η εξυπνάδα της μικρής Αρεζού!, γράφει ο Ν. Ροδίτης

Δίδαγμα για όλους η εξυπνάδα της μικρής Αρεζού!, γράφει ο Ν. Ροδίτης

78

Όταν η ελληνική κοινωνία «ανοίγει το μυαλό και την αγκαλιά της» στους ανθρώπους και στα αθώα παιδιά που έρχονται στη χώρα μας, σε κάποιες περιπτώσεις μας ταρακουνούν και μας συγκινούν… Λέγεται Αρεζού, 11 ετών από το Αφγανιστάν.
Έμαθε να γράφει και να μιλά ελληνικά πολύ καλά σε ένα σχολικό έτος στη Λέσβο. Αρίστευσε κι ευχαριστεί το σχολείο της με ένα υπέροχο γράμμα, διαβάστε το:

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:
ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 4/7/20,
του Νίκου Ροδίτη

«Αγαπητό μου σχολείο, 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τη δυνατότητα που μου δώσατε αυτή τη σχολική χρονιά, να μάθω μαζί με Έλληνες μαθητές και να ενταχθώ στη σχολική κοινότητα. Είμαι τόσο χαρούμενη που είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω το σχολείο αλλά επίσης να προσαρμοστώ σε ένα νέο περιβάλλον παρά τα γλωσσικά εμπόδια. Η υποστήριξη των δασκάλων είναι πραγματικά αυτό που έκανε την εμπειρία μου τόσο μοναδική, γιατί οι δάσκαλοι μου, μου έδωσαν ξεχωριστό μάθημα για να μάθω τη γλώσσα. Θα θυμάμαι τους δασκάλους και τους μαθητές αυτού του σχολείου για πάντα. Ευχαριστώ που με αφήσατε να εγγραφώ στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, στην έκτη τάξη για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Έφτασα σε αυτό το νησί τον πρώτο μήνα του 2019 και έμεινα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας με την οικογένειά μου. Ήμουν εκτός της επίσημης εκπαίδευσης για 9 μήνες. Μετά από αυτό, φιλοξενηθήκαμε στα σπίτια που υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία στη Μυτιλήνη και εκτιμώ πολύ αυτή τη βοήθεια. Η εκπαίδευσή μου διακόπηκε από τη μετανάστευση μας. Ήμουν 6 χρονών όταν άφησα τη χώρα μου, το Αφγανιστάν. Ολοκλήρωσα μόνο την πρώτη και την τετάρτη τάξη και πέρασα τη δευτέρα, την τρίτη και την πέμπτη τάξη δημοτικού με εξετάσεις. Ευχαριστώ όλους για τις προσπάθειες που έκαναν να με διδάξουν ελληνικά και να βοηθήσουν την επικοινωνία μου στην ελληνική κοινωνία. Και το μήνυμά μου προς τη δική μου κοινότητα είναι: μην κρατάτε τα παιδιά χωρίς εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου μετανάστευσης. Οπουδήποτε κι αν είστε, είναι σημαντικό να συνεχίζετε να μαθαίνετε. Θα πετύχουμε παρά τις περιστάσεις, όχι εξαιτίας τους. Σας ευχαριστώ ξανά για όλη την καταπληκτική δουλειά που έχετε κάνει και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Είμαι ευγνώμων στους δασκάλους του σχολείου, το διευθυντή και τη διοίκηση για την καλοσύνη και όλες τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια αυτού του ακαδημαϊκού έτους. Ελπίζω ότι περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου.»

Νίκος Ροδίτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧίος Μπροστά: προτάσεις για θέματα εκπαίδευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο
Επόμενο άρθροΧιακή Συμπολιτεία: η “δυσανεξία” της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη στην κριτική