Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Χωρίς ενίσχυση προσωπικού, λειψά εξωτερικά ιατρεία, ΜΕΘ και γάντια με… δελτίο στο...

Χωρίς ενίσχυση προσωπικού, λειψά εξωτερικά ιατρεία, ΜΕΘ και γάντια με… δελτίο στο Σκυλίτσειο (video)

69

Με φωνή ενωμένη όλοι οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου Χίου, πήραν μέρος στην 24ώρη κινητοποίηση ευαισθητοποίησης του κλάδου, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση των τμημάτων τόσο σε προσωπικό όσο και σε αναλώσιμα υλικά.
«Πρέπει το θέμα της υγείας του λαού πρέπει να το δει σοβαρά η Κυβέρνηση. Διότι εδώ και 10ετίες έχουμε ζήσει υποβάθμιση των δομών υγείας. Χρόνο με το χρόνο φαίνεται πως το οικοδόμημα καταρρέει και επειδή κρατούν κάποιοι τις κολόνες πιστεύουν ότι δεν θα πέσει κιόλας», παρουσίασε την κατάσταση σε δραματικό τόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών γιατρών στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο ακτινολόγος Γιάννης Μαλαφής.
Σημείωσε πως το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας που πρωτοδοκίμασε τις συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικό τομέα στην υγεία, δείχνουν ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί. «Θα πρέπει όπως γίνεται στις έκτακτες ανάγκες να επιτάσσονται τα πάντα για τη δημόσια υγεία. Αν δεν υπάρχει λαός δεν υπάρχει τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝΟΧΙ χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση τοπικά διότι όπως είπε «εξακολουθούν να φορτώνουν στο νοσοκομείο την πρωτοβάθμια φροντίδα του προσφυγικού», ζητώντας εμπράκτως βοήθεια και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που διαχειρίζονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια του προσφυγικού».
Παρέπεμψε δε στη διοίκηση για ποια κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω του ότι ο συνάδελφος του γιατρός δεν μπορεί να εργαστεί λόγω covid-19.

Γάντια με … δελτίο
«Είναι η πολλοστή φορά που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Εχουν γίνει ελάχιστα πράγματα για τον κορονοϊό από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΧΝΟΧ Γιάννη Λαμπαδοχυτός. Σημείωσε ότι όσοι γιατροί και νοσηλευτές ήταν στην αρχή της πανδημίας είναι σχεδόν και σήμερα, ενώ τα αναλώσιμα υλικά φτάνουν «με το σταγονόμετρο».
Αναρωτήθηκε δε που θα πάει ο κόσμος για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από την ώρα που σταμάτησαν τα εξωτερικά ιατρεία και με δεδομένο ότι τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν.
Σε ότι αφορά τα αναλώσιμα υλικά, χαρακτηριστικό είναι όπως είπε η αντιπρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Μαρία Σαραντινίδου πως την προηγούμενη εβδομάδα αγοράστηκαν γάντια από τη διοίκηση του νοσοκομείου από τοπικό σούπερ- μάρκετ και πως τα γάντια, πρώτο μέσο προστασίας για το προσωπικό, τα έδινε η Διοικήτρια από το γραφείο της.
Η έλλειψη προσωπικού εξάλλου, κάνει το νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργήσει 3 κρεβάτια ΜΕΘ παρόλο που δηλώνονται 9.
«Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους, στους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές που όμως τα μεγάλα λόγια δεν συνοδεύονται από μεγάλες πράξεις», τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει υπόθεση της ατομικής ευθύνης όλου του ελληνικού λαού».