Αρχική Νέα Τοπικά Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

41

“Το ενδεχόμενο να υπάρξει αποκλεισμός μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο από το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας Covid-19»”, σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

“Η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας για αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης από τα 25 στα 40 εκατομμύρια είναι προς τη θετική κατεύθυνση“, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, λέγοντας, ότι “αποτελεί, κατ’ αρχήν, ένα αναγκαίο μέτρο ελάχιστης στήριξης των μικρών επιχειρήσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δοκιμάζονται σκληρότατα από τις άμεσες και δευτερογενείς συνέπειες της πανδημίας και των lockdown”.
Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν πιθανότητα στον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων“, αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.
“Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, λόγω του ότι η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση ορίζεται στις 5 χιλιάδες ευρώ, ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων θα είναι το πολύ 8.000. Με άλλα λόγια, υπολογίζεται, πως τελικά θα ενισχυθεί λιγότερο από το μισό των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων…
Δεύτερον, οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων της Περιφέρειας, αποκλείονται εξαρχής από το πρόγραμμα, βάσει του κριτηρίου Α1 της πρόσκλησης.
Οι παραπάνω ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης έχουν ήδη εκφραστεί από όλους τους εκπροσώπους των επιμελητηριακών και εμπορικών συλλόγων των νησιών του Β. Αιγαίου, καθώς και από την περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών.
Δεδομένου του μεγέθους του αντίκτυπου της πανδημίας, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, για τις ήδη χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καλούμε την Περιφέρεια να αναπροσαρμόσει περαιτέρω το πρόγραμμα ενίσχυσης με τρόπο, που να οδηγεί στην πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και δη των πλέον ευάλωτων και αδύναμων εξ’ αυτών.
Θεωρούμε, πως η πρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος τουλάχιστον σε ύψος διπλάσιο του αρχικού, η ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στους δυνητικά ωφελούμενους και η παράλληλη μείωση του ποσού της ελάχιστης ενίσχυσης ανά επιχείρηση αποτελούν αιτήματα της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων των νησιών, τα οποία πρέπει να εισακουστούν”, καταλήγει στις προτάσεις του ο αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Άνεργοι, Πεινασμένοι, Απογοητευμένοι “, Έλληνες μετανάστες το 1955 στο Sept- Iles του Καναδά
Επόμενο άρθροΟΛΜΕ: Τα σχολεία κλείνουν και η τηλεκπαίδευση αναζητά το δρόμο της