Αρχική Νέα Τοπικά Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κυδιάντα, 28/2

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κυδιάντα, 28/2

69

Η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κυδιάντα της Αντίστασης πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή 28/2/2021 στις 11 το πρωί. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το παράρτημα Χίου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Η Κυδιάντα, το Ανταρτοχώρι της Χίου, έμελλε να είναι και αυτό στο οποίο σημειώθηκε η πρώτη εμφύλια σύρραξη στο νησί.
Από αρχεία που έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες εκδηλώσεις σχετικά με τη δράση της ΕΠΟΝ στη Χίο, μεταφέρουμε τα παρακάτω:

“Το 1945, τα γραφεία της ΕΠΟΝ βρίσκονταν κοντά στο σημερινό ΚΑΠΗ, στο διώροφο κτήριο του Χατζηφραγκούλη επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, κατόπιν μεταφέρθηκαν στην οδό Βενιζέλου και Δημογεροντίας.

Η ΕΠΟΝ ανέπτυξε δραστηριότητα και στη Χίο για την καταπολέμηση της πείνας, την ανάδειξη του πολιτισμού μέσα από θεατρικές παραστάσεις, λέσχες, κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξέδιδε το δεκαπενθήμερο περιοδικό “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, προβάλλοντας τη δράση της οργάνωσης καθώς και τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας.

Ορισμένοι από τους νεολαίους που στελέχωσαν την οργάνωση στη Χίο ήταν οι: Χαρτουλάρης Νίκος, Κοντοζόγλου Κώστας, Καρακάλη Ελευθερία, Ζαφείρης Γιάννης, Κιουράνης Νίκος (υπεύθυνος του περιοδικού), Λίνας Νίκος, Πλακωτάρη Γεωργία, Χαβιάρα Πόπη, Ισιδωρίδου Γεωργία κ.α.

Η προσπάθεια της ασφάλειας για την παρεμπόδιση της δράσης της ήταν σταθερή με συλλήψεις ΕΠΟΝιτών που φώναζαν σε γειτονιές με χωνιά.

Ακολουθώντας τη δράση των ΕΑΜικών οργανώσεων και ύστερα από επιθέσεις που δέχτηκε από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, με δικαστική απόφαση (νόμος 509 που έθετε εκτός νόμου το ΚΚΕ και τις οργανώσεις του ΕΑΜ) απαγορεύτηκε η δράση της (Φλεβάρης 1947).