Αρχική Απόψεις Aρθρα Εκπαίδευση στην εποχή του κορονοϊού: Σωστές οι ευθύνες, λάθος τα πρόσωπα, του...

Εκπαίδευση στην εποχή του κορονοϊού: Σωστές οι ευθύνες, λάθος τα πρόσωπα, του Κ. Πουλιανού

164

Κοίτα να δεις που σε καιρούς κρίσης αφήνουμε στην άκρη τις τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνουμε, για μια ακόμα φορά, στο προσκήνιο τα επαγγέλματα των γιατρών και των εκπαιδευτικών, αφού τα ΔΗΜΟΣΙΑ – όπως επιβάλλεται να είναι – αγαθά της Υγείας και της Εκπαίδευσης είναι τώρα αυτά που μας καίνε.
Έπεσαν λοιπόν με τα μούτρα τα ΜΜΕ του κοινωνικού αυτοματισμού να ασκήσουν κριτική στο Δημόσιο Σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που εδώ και χρόνια είναι πρόμαχοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του κατακερματισμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ίδια καραμέλα, «τεμπέληδες» οι εκπαιδευτικοί και ανειδίκευτοι, άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μετάθεσης της ευθύνης από το Υπουργείο στον εκπαιδευτικό. Εξάλλου, όταν το ίδιο το Υπουργείο καλλιεργεί τέτοιο κλίμα (θυμηθείτε τα περί διδακτικών ωρών) πώς να μην βγουν μετά και τα «παπαγαλάκια».

Οι εκπαιδευτικοί (με τα καλά και τα κακά μας) παλεύουμε για το καλύτερο των παιδιών, κόντρα στις υποχρηματοδοτήσεις, στην έλλειψη πόρων και μέσων, στην έλλειψη προσωπικού έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση σε υψηλά επίπεδα. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παράγει αποφοίτους με τόσο υψηλά προσόντα που κατά χιλιάδες γίνονται δεκτοί σε χώρες του εξωτερικού. Τα υποχρηματοδοτούμενα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται πολύ υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Και σε αυτό έχουν συμβάλει οι εκπαιδευτικοί σε μεγάλο βαθμό.
Ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, κανένας μας δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτές τις συνθήκες, τα σχολεία έχουν έλλειψη υπολογιστών και εξοπλισμού και οι πλατφόρμες του Υπουργείου χρειάζονται… αναπαλαίωση. Το Υπουργείο έριξε το βάρος – και ορθώς – στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην Τρίτη Λυκείου, αλλά άφησε σε δεύτερη μοίρα τα Δημοτικά. Εκεί το σύστημα χωλαίνει, η οργάνωση – καθώς μιλάμε για μικρά παιδιά – είναι δυσκολότερη και φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την έλλειψη μιντιακών γνώσεων παιδιών και δασκάλων. Αρκετοί από εμάς, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δεν έχουν άριστη κατάρτιση στους υπολογιστές,αφού κανένα Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να να προσφέρει υλικό και γνώση ώστε να ανταποκριθούμε όλοι καλύτερα στα νέα δεδομένα. Ξέρουμε και το γιατί, είναι κοστοβόρο και δεν αποφέρει οικονομικό όφελος. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι μαθητές, καθώς, παρότι υπάρχει το μάθημα της Πληροφορικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν εργαστήρια πληροφορικής για πρακτική άσκηση.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο μηδέν, της απόδοσης ευθυνών αλλά σε λάθος πρόσωπα. Η δυσλειτουργία των δικτύων δεν οφείλεται στους εκπαιδευτικούς, μάλιστα αρκετά σχολεία έχουν αναπτύξει άλλους τρόπους επικοινωνίας μέσω ιστοσελίδων και mail μην μπορώντας να περιμένουν άλλο την αναβάθμιση του συστήματος. Η έλλειψη καθηγητών πληροφορικής στα σχολεία, ώστε να συμβάλουν στην οργάνωση και στην προετοιμασία, δεν οφείλεται στους εκπαιδευτικούς. Οι ελλείψεις σε Η/Υ, σε γνώσεις και ικανότητες πολλών μαθητών, όπως αυτούς με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν οφείλεται στους εκπαιδευτικούς. Οι αριθμοί εγγραφής στο σύστημα του Υπουργείου αποδεικνύουν περίτρανα ποιοι είναι οι τεμπέληδες. Ευτυχώς που κάποια στιγμή εμφανίστηκε το Υπουργείο να υπερασπιστείτους εκπαιδευτικούς ή μάλλον να καλύψει τις δικές του τρύπες.
Οι εκπαιδευτικοί παράγουν έργο με όσα μέσα διαθέτουν σε μία κρίσιμη περίοδο κι ας μην φαίνονται στο σύστημα, δεν παίρνουν 11 εκατομμύρια επιχορήγηση για τηλεοπτικές καμπάνιες ούτε διπλάσιες αποζημιώσεις για τις υπηρεσίες τους και είναι σφάλμα να κατηγορούνται για «χαμένα λεφτά». Άλλωστε λεφτόδεντρα υπάρχουν.

Κωνσταντίνος Πουλιανός
Αναπληρωτής δάσκαλος Ε.Α.Ε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπαράδεκτη ρατσιστική επίθεση στη Χίο, του Ν. Ροδίτη
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος