Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εκθεση Κόμικς “Ηλέκτρες του Κόσμου” σε Γυμνάσιο Βολισσού, ΦΟΒ, Μουσικό Σχολείο (video)

Εκθεση Κόμικς “Ηλέκτρες του Κόσμου” σε Γυμνάσιο Βολισσού, ΦΟΒ, Μουσικό Σχολείο (video)

117

Έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και του Σοφοκλή και «Χοηφόροι» του Αισχύλου και με τίτλο «Hλέκτρες του Κόσμου», παρουσιάζεται 3-19 Μαρτίου 2023 στη Χίο.

Η έκθεση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια του Θεσμού: «Αρχαίο Δράμα: δια-καλλιτεχνικές και δια-πολιτισμικές προσεγγίσεις» φιλοξενούν στο νησί το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού – “Μιχάλης Παπαμαύρος”, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ) και το Μουσικό Σχολείο Χίου, φορείς που διοργάνωσαν και την παρουσίαση της στη Χίο.

Λόγω του τριήμερου πένθους οι επισκέψεις του κοινού στο Γυμνάσιο Βολισσού για την έκθεση “Ηλέκτρες του κόσμου” δεν ξεκίνησαν την Παρασκευή, αλλά από το Σάββατο 4/3/2023.
Επίσης δεν έγινε εκδήλωση έναρξης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 27 πρωτότυπες ιστορίες που δημιούργησαν σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από τη μορφή και το χαρακτήρα της Ηλέκτρας, τους συμβολισμούς και τα επιμέρους θέματα που πλαισιώνουν τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και «Χοηφόροι» του Αισχύλου).

“Οι ιστορίες, αν και αρκετές φορές ακολουθούν τον αρχαϊκό μύθο, τον τοποθετούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ή στον κόσμο της φαντασίας, τον ανατρέπουν και λειτουργούν ως μέσο επανεξέτασης των άρρηκτα αλληλένδετων εννοιών που πραγματεύεται, όπως η απόδοση της Δικαιοσύνης, η αυτοδικία, η εκδίκηση, η προσωπική και συλλογική ευθύνη, η κατάχρηση της εξουσίας και η ηθική συνέπεια”, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Νίκος Αγάθος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ιάκωβος Βάης, Θωμάς Βαλιανάτος – Ιώ Αρματά, Μελινα Βλάχου, BLEΣΣΕD – Λίδα Ζαχοπούλου, Γιάννης Γαλαίος, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη- Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Nίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Γιώργος Μικάλεφ, Μάριος Μπόρας, NoBudgetEpics, Κάλλη Ντολτσέτη, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Παπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ελευθερία Σαρρή, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου.

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου σχολιάζει στον κατάλογο της έκθεσης:
“Με αφορμή το δραματοποιημένο μύθο των Ατρειδών και τον τρόπο που διαπλέκονται χαρακτήρες και γεγονότα στο πλαίσιο της αρχαίας αφήγησης, τίθεται το ερώτημα αν παρόμοια ψυχικά τοπία επιβιώνουν στη σημερινή εποχή και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.
Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τα ήθη κλειστών κοινωνιών, οι γυναικοκτονίες, οι βεντέτες, τα ψυχολογικά αδιέξοδα, η κατάχρηση εξουσίας και η καταφυγή στην αυτοδικία δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα και να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη χωρίς πάντα να επέρχεται κάποιο είδος κάθαρσης.

Τα δράματα αυτά καταγράφονται συχνά από τα ΜΜΕ όχι απλώς σαν αυτοτελή περιστατικά, αλλά σαν επεισόδια μιας ιστορίας:
ο θεατής/αναγνώστης ακολουθεί την πλοκή από την αρχή μέχρι την κλιμάκωση της δράσης και την όποια κατάληξή της.
Ακριβώς αυτή η αφηγηματική δομή, η σύγκρουση των χαρακτήρων και η πορεία μέχρι τη λύτρωση είναι στοιχεία που συναντά κανείς και στα κόμικς: την εικονογραφική απόδοση ιστοριών μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης (κοιτά)ζει πάθη, καταστάσεις οικείες και ανοίκειες, φιγούρες κωμικές και τραγικές. Στην παρούσα έκθεση, η Ηλέκτρα ανάγεται σε πρόσωπο-σύμβολο της εκδίκησης και του ηθικού χρέους, γίνεται θύμα και θύτης, και αξιοποιείται από τους δημιουργούς για να αποδοθούν σύγχρονα διλήμματα, ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές ανισότητες.”.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας στον κάθε χώρο:

3-6 Μαρτίου- Βολισσός
Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού – “Μιχάλης Παπαμαύρος”
Παρασκευή 3 Μαρτίου & Σάββατο 4 Μαρτίου, 17.00-19.00
Κυριακή 5 Μαρτίου 12.00-14.00 & 17.00 – 19.00
Δευτέρα 6 Μαρτίου 10.00-13.00 & 17.00- 19.00

9-12 Μαρτίου- Βροντάδος
Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ), Άγιος Γεώργιος, Βροντάδου
Πέμπτη 9 Μαρτίου και Παρασκευή 10 Μαρτίου
Πρωί – Επισκέψεις σχολείων ή άλλων φορέων κατόπιν ραντεβού
Απόγευμα – 17.00-19.00
Σάββατο 11 Μαρτίου 17.00-19.00
Κυριακή 12 Μαρτίου 12.00-14.00 & 17.00 – 19.00

15-19 Μαρτίου- Θυμιανά
Μουσικό Σχολείο Χίου, Άγιοι Ανάργυροι, Θυμιανά
Τετάρτη 15 έως και Παρασκευή 17 Μαρτίου
Πρωί – Επισκέψεις σχολείων ή άλλων φορέων κατόπιν ραντεβού
Κυριακή 19 Μαρτίου, 11.00-13.00.

* Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί μικρή μουσική συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, η 3η για φέτος, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου θεσμού με τίτλο «Μουσικές Κυριακές» που έχει εγκαινιαστεί στο σχολείο.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή, Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος.

Τα Γυμνάσια κα Λύκεια που επιθυμούν να επισκεφτούν την έκθεση, μπορούν να καλέσουν το 6982382667.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 2022 στην Αθήνα και έχει ήδη ταξιδέψει στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης για το Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Παράδοση με τίτλο: Ατρείδες: Μεγάλες Αφηγήσεις/ Ανατροπές στη Σκήνη

H Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧωρίς κήπους και υδροδότηση με το… δελτίο, τα προτεινόμενα μέτρα της ΔΕΥΑΝΧ
Επόμενο άρθρο“Δεν είμαστε κόστος, είμαστε το μέλλον”, σιωπηρή διαμαρτυρία στη μνήμη των νεκρών στα Τέμπη (video)