Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επιστολή Δικηγόρων- Μηχανικών στον Πρωθυπουργό – Απαντήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και...

Επιστολή Δικηγόρων- Μηχανικών στον Πρωθυπουργό – Απαντήσεις από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

146

Σε διασυλλογική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό προχώρησαν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Χίου, σχετικά με την Νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή Παχύ- Θόλος Συκιάδας Χίου.

Στην επιστολή – που έχει αποδέκτες επίσης τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Δήμαρχο Χίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, το Μητροπολίτη και τους δύο βουλευτές νομού Χίου- τονίζεται ότι επιχειρείται να βρεθεί και πάλι προ τετελεσμένων η Χιακή κοινωνία, αφού «το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη υπέγραψε σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της κατασκευής της νέας υπερδομής υποδοχής / ταυτοποίησης / φιλοξενίας / κράτησης προσφύγων στην περιοχή «Παχύ-Θόλος» Συκιάδας Χίου».

«Προχωρεί δε – επισημαίνουν – στις ενέργειες αυτές το Υπουργείο, χωρίς να υπάρχει κανένα κατεπείγον και παραγνωρίζοντας προκλητικά και αδικαιολόγητα ότι εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Χίου στις 19.01.2022, κατόπιν αναβολής που το ίδιο το Υπουργείο αιτήθηκε”.
“Ταυτόχρονα έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας», υπογραμμίζεται για να τεθούν 10 ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο έργο.

Μεταξύ αυτών ρωτά γιατί «η Διοίκηση επιλέγει να έχει τόσο μεγάλη δυναμικότητα ατόμων προερχομένων από τρίτες χώρες το έργο που χωροθετείται σε ανατολικό ακρωτήριο του νησιού σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια κατά παράβαση κάθε μέτρου εθνικής ασφαλείας που επιβάλει η κοινή λογική».
Όπως ζητά να μάθει «Ποιοι είναι οι εξαιρετικοί ειδικοί και κατεπείγοντες λόγοι εθνικού συμφέροντος και ποια η κατεπείγουσα επιτακτική ανάγκη δημιουργίας αυτής της τερατώδους σε διαστάσεις υπερδομής που να δικαιολογούν την παράκαμψη και παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική πολεοδομική ή άλλη διάταξη ως προς την κατασκευή του έργου».


Στις απαντήσεις του το υπουργείο σημειώνει ότι «η χωρητικότητα της νέας δομής είναι 1.230 θέσεις φιλοξενίας, εμφανώς αναλογική σε σχέση με ροές προς τη Χίο και στο πνεύμα παλαιότερων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Δεν σημειώνονται πάντως οι 570 θέσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ που ανεβάζουν τη δομή σε 1.800 άτομα, αλλά σε μια δεσμευμένη έκταση για δόμηση των 18 στρεμμάτων

Ενώ σε ότι αφορά στο κατεπείγον του θέματος σημειώνεται ότι «η απόφαση του Δήμου Χίου να αποβάλλει το Δημόσιο από την ΒΙΑΛ, επιτάσσει την ταχύτατη κατασκευή της νέας δομής, όπως έκρινε και το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρόσφατη απόφαση του υπέρ του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου».

Στο έγγραφο που ακολουθεί οι ερωτήσεις των δύο φορέων και οι απαντήσεις του Υπουργείου.

Υπουργείο Μετανάστευσης απαντήσεις σε Δικηγορικό Σύλλογο Χίου και ΤΤΕ_040122

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύνδεσμος Κληρικών Χίου: Να μην αγνοηθεί για δεύτερη φορά η βούληση των πολιτών
Επόμενο άρθροΠανέτοιμοι με μπλόκο και βάρδιες στο Θόλος