Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη, για δυσχέρειες στα επιχειρηματικά δάνεια

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη, για δυσχέρειες στα επιχειρηματικά δάνεια

71

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 24/4 με συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της Χίου, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης προώθησε τα προβλήματα και τις προτάσεις που επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενώ κοινοποίησε τη λεπτομερή καταγραφή των θέσεών τους σε θεσμικούς φορείς και αιρετούς της Χίου, καθώς και σε αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, ο βουλευτής Χίου κατέθεσε ερώτηση, η οποία συνυπογράφηκε από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ζήτημα αυτό ήταν εκ των κομβικών που αναδείχθηκαν από τους φορείς κατά την τηλεδιάσκεψη.
Η ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, θίγει δύο ειδικότερα ζητήματα των επιχειρηματικών δανείων.
Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι στο μέτρο ελάφρυνσης της αναστολής καταβολής δόσεων δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από ή εγγυώνται από χρηματοδοτικά προγράμματα και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά το εξαγγελθέν μέτρο της κυβέρνησης για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς επιχειρήσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ποσό τυχόν υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει μία επιχείρηση αφαιρείται από το ύψος της δυνητικής χρηματοδότησής της.
Και τα δύο αυτά ζητήματα δημιουργούν τη βάσιμη ανησυχία ότι μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,που κατά τεκμήριο δικαιούται και της ισχυρότερης προστασίας και στήριξης, θα αποκλειστεί πρακτικά από την πρόσβαση σε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει ή εξαγγείλει ως σήμερα η κυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

  • Με ποιες ενέργειες προτίθενται να εντάξουν και τα εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από πάσης φύσης ευρωπαϊκούς πόρους επιχειρηματικά δάνεια στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων;
  • Προτίθενται να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις στα κρατικά εγγυημένα δάνεια, απαλείφοντας αυστηρούς και άδικους περιορισμούς όπως η μείωση της χρηματοδότησης κατά το ποσό που αντιστοιχεί σε υφιστάμενα δάνεια;
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χίου για τα αρχαία στο αντιπλημμυρικό έργο Καλοπλύτη
Επόμενο άρθροΟΕΒΕ Χίου: Στηρίζουμε την τοπική αγορά!