Αρχική Νέα Τοπικά Η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χίου για τα αρχαία στο αντιπλημμυρικό έργο Καλοπλύτη

Η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χίου για τα αρχαία στο αντιπλημμυρικό έργο Καλοπλύτη

204

Υπόμνημα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά με την εκτέλεση του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής ρέματος Καλοπλύτη» κατέθεσε ο Δήμος Χίου στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου, μετά από αίτημα του τελευταίου έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο φάκελο της συνεδρίασης την Παρασκευή, 15/5/2020.
Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του σχετικού εγγράφου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου (σημειώνεται στο υπόμνημα του Δήμου) γίνεται γνωστό ότι η εισήγηση είναι αρνητική για την κατασκευή του έργου «…διότι θα αποβεί ζημιογόνο για τις αρχαιότητες που σώζονται κάτω από τα οδοστρώματα και θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκειά του και, κατά συνέπεια, θα επιφέρει άμεση βλάβη στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Χίου».
Σύμφωνα με το υπόμνημα το θέμα “αρχαιότητες” αντιμετωπίζεται ως εξής και αφού χωρίζεται σε 3 μέρη το έργο.
– Από την οδό Κανάρη μέχρι και την εκβολή στο λιμάνι, όπου δεν αναμένονται αρχαία, «καθώς πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται μέχρι τα όρια της παλιάς ακτογραμμής της πόλης της Χίου, αυτή δηλαδή που προϋπήρχε του κεντρικού λιμένα της πόλης που κατασκευάστηκε στο τέλος του 1800».
– Το ίδιο επικαλείται και για το ενδιάμεσο τμήμα της διαδρομής μέχρι τον κόμβο 2.10, που βρίσκεται στην οδό Ψυχάρη. Και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ της οδού Απλωταριάς και του λιμένα της Χίου (το χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό της παρέμβασης και που η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει από την εκβολή και να συνεχίσει προς τα ανάντη).
Σημειώνεται όμως ότι «… μέχρι την οδό Απλωταριάς, δηλαδή μεταξύ των κόμβων 2.7 και 2.10, μήκους 110 μ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων. Όμως, με την κατασκευή αυτού του μικρού τμήματος του δικτύου, ακόμα και με ενδεχόμενες δυσκολίες ή καθυστερήσεις από την αποκάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων, θα έχει ολοκληρωθεί το βασικό κομμάτι του έργου, που θα μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα».
– Και μένει το πιο δύσκολο σημείο, τουλάχιστον από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων από την κεφαλή του νέου δικτύου (κόμβος 2.1) στις οδούς Αγίας Κυριακής και Ριζαρίου και μέχρι τη θέση 2.7 που θα διασχίζει την οδό Πασπάτη (μέχρι όπως είπαμε τη διασταύρωση με την οδό Απλωταριάς).
Είναι το τμήμα που «με βάση τα μέχρι σήμερα ευρήματα που επισημαίνονται στο σχετικό έγγραφο της ΕΦΑ Χίου, είναι πιθανόν κατά την εκσκαφή του τμήματος αυτού του δικτύου να υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, τη βαρύτητα των οποίων, η Υπηρεσία μας (σ.σ. του Δήμου) δεν μπορεί να αξιολογήσει».
Ευελπιστεί πάντως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου ότι επειδή «…ο νέος αγωγός πρόκειται να κινηθεί στη διαδρομή του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων D600 ο οποίος καθαιρείται… και δίπλα στον αγωγό αποχέτευσης ακαθάρτων Φ315, ο οποίος βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος. Η όδευση αυτή του αγωγού αναμένεται να μειώσει τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς μέρος της εκσκαφής του σκάμματος έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο παρελθόν».
Από την άλλη σημειώνεται ότι κατά την πάγια τακτική των συγχρηματοδοτούμενων έργων, θα συμπεριληφθεί σχετικό υποέργο, με την απαιτούμενη δαπάνη, ώστε να υλοποιηθούν οι αρχαιολογικές έρευνες.
Στοιχείο όμως που δεν φαίνεται να εφησυχάζει την αρχαιολογική υπηρεσία αφού η τεχνική υπηρεσία, αφού σημειώνει ότι «…η εκτέλεση του έργου αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλης της Χίου», καταλήγει με τα εξής σχόλια:
«… τα θανατηφόρα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν πρόσφατα συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας» δείχνει ότι «η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων είναι απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και
– Πως με την πρόσφατη εμπειρία από τον covid-19 «…η προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα της δημόσιας διοίκησης, η οποία οφείλει, προς την κατεύθυνση αυτή, να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ακόμα και αν αυτές είναι επαχθείς».

Προφανώς και ως προς τα αρχαία…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: https://voreioaigaio.ert.gr/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήλωση Δημάρχου Χίου για αντιπλημμυρικά έργα- υπόμνημα για Καλοπλύτη
Επόμενο άρθροΕρώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη, για δυσχέρειες στα επιχειρηματικά δάνεια