Καίριες παρεμβάσεις για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους προσφυγικούς- μεταναστευτικούς πληθυσμούς ζητούν οι ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι Ενώσεις στην Εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία τονίζουν ότι «Οι χώροι που κρατούνται οι αλλοδαποί δεν πληρούν στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους που διαμένουν σε αυτούς (έλλειψη νερού, τουαλετών, μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων σε μικρούς χώρους χωρίς εξαερισμό, καμία τήρηση προσωπικής υγιεινής κλπ), όσο και για το ένστολο προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
Aigaio_Astinomikoi_ypalliloi_exwdiko_13Mar20
Πέραν των τρομακτικών συνεπειών που μπορεί να έχει η εμφάνιση κρούσματος COVID-19 στους ανωτέρω αλλοδαπούς και κατά προέκταση η μετάδοση του μέσω των αστυνομικών υπαλλήλων σε ολόκληρες υπηρεσίες και διευθύνσεις, λάβετε υπόψη ότι ακόμα και τα μέτρα φύλαξης αυτών είναι ελλιπή. Η έλλειψη συνθηκών ασφαλούς φύλαξης, θέτει τους Αστυνομικούς ανά πάσα στιγμή υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κρατούμενοι και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, δεν γίνεται όλη η δύναμη του νησιού να απασχολείται στη φύλαξη τους και να μην υπάρχει καμία αστυνόμευση στα νησιά, δεν γίνεται να μην τηρείται κανένας κανονισμός κράτησης κρατουμένου και να περιφέρονται ως τουρίστες στα νησιά μας. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να παραβιάζονται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων».
Από την εξώδικη διαμαρτυρία γίνονται γνωστά και τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τους πρόσφυγες που κρατούνται στα νησιά μας μετά την 1η Μαρτίου (σ.σ. το Σάββατο 14/3 αναχώρησε το αρματαγωγό από τη λέσβο για την ενδοχώρα) και που χαρακτηρίζονται ως κρατούμενοι καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται:
α) στην Μυτιλήνη βρίσκονται σε αρματαγωγό 502 αλλοδαποί,
β) στη Χίο βρίσκονται συνολικά 258 αλλοδαποί εκ των οποίων 136 άτομα σε δημοτικό ακίνητο με μία τουαλέτα και 122 άτομα σε υπαίθριο χώρο της ζώνης Λιμένος Χίου και εντός υπηρεσιακών λεωφορείων που εξυπηρετούνται από 2 χημικές τουαλέτες
γ) στη Σάμο βρίσκονται 93 αλλοδαποί σε αίθουσα του Λιμεναρχείου Σάμου χωρίς τουαλέτα και ύδρευση
δ) στη Ρόδο βρίσκονται 38 αλλοδαποί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης
ε) στην Σύμη βρίσκονται 21 αλλοδαποί στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος και
στ) στο Καστελόριζο των 400 κατοίκων, βρίσκονται 100 αλλοδαποί τύποις κρατούμενοι να τριγυρνούν ωσάν τουρίστες στο νησί ελλείψει υποδομής κι αστυνομικού προσωπικού για τη φύλαξη τους,
ζ) στην Κω βρίσκονται 150 αλλοδαποί σε αίθουσα αναμονής επιβατών στο λιμάνι, με 2 τουαλέτες και
η) στην Λέρο βρίσκονται 252 αλλοδαποί σε ένα υπόστεγο στο Λιμάνι του νησιού με 2 χημικές τουαλέτες.
«… να προφυλάξετε τόσο εμάς τους ιδίους αλλά και όλη την κοινωνία από τις υγειονομικές βόμβες που εσείς έχετε ενεργοποιήσει στα νησιά μας από την μη εφαρμογή τόσο των κανονισμών φύλαξης των αλλοδαπών όσο και όλων των σχετικών διατάξεων για τη δημόσια υγεία»., καταλήγει η εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία.