Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Φωτογραφίζοντας νυχτερινά τοπία και αστερισμούς στη Χίο- συνέντευξη με το Γιώργο Ντέκα...

Φωτογραφίζοντας νυχτερινά τοπία και αστερισμούς στη Χίο- συνέντευξη με το Γιώργο Ντέκα (video)

494

“Τι είναι η Χίος για μένα; Είναι ένας τόπος μαγικός. Ένας τόπος που έχω πλέον φίλους και αρκεί ένα τηλέφωνο να μαζευτούμε στο βουνό για φωτογραφίες (Ναι για τις πίτσες και τις μπύρες καταλήγει να πηγαίνουμε πάντα!)”…


“Φωτογραφικά τι να πω γι’ αυτό το υπέροχο νησί; Ό,τι και να βγάλεις, θα βγει μοναδικό, όμορφο σαν τους ανθρώπους που ζουν εκεί! Όπως ο μύλος στην Καλλιμασιά, να στέκει κάτω απ΄τον Αστερισμό του Κύκνου, έτοιμος να γυρίσει πίσω στο χρόνο!”.


Με αυτό τον ποιητικό τρόπο ο φωτογράφος Γιώργος Ντέκας γράφει για τη Χίο όταν δεν την… φωτογραφίζει!
Στο κάλεσμα από πλευράς του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου και του Γιώργου Μελέκου να μιλήσουμε μαζί του ο μεσολογγίτης φωτογράφος μας, Γιώργος Ντέκας, μας περιέγραψε πως τον κέρδισε η Χίος όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά και από τότε έχει πραγματοποιήσει 6 επισκέψεις (μέχρι το περασμένο Φθινόπωρο -Οκτώβριος 2022- που συνομιλήσαμε μαζί του).

«Η Χίος έχει έναν απίστευτο ουρανό από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου», μας είπε, σχολιάζοντας «το απόλυτο σκοτάδι αλλά και τη μίξη διαφόρων στοιχείων, όπως τον πύργο των Δοτίων, το Βενέτικο, τα Κάτω Φανά», σημειώνει.

Ο γαλαξίας έδυε στη θάλασσα
«Τη 2η φορά ήρθαμε στη Χίο οικογενειακώς, κατασκηνώσαμε στα Κάτω Φανά και ευτυχώς έτυχε να μην έχει φεγγάρι και ήταν ο γαλαξίας πάνω από τα κεφάλια μας και έδυε μέσα στη θάλασσα. Μαζί με την Αφροδίτη κάποια στιγμή και με τους άλλους πλανήτες», μας μεταφέρει τη μαγική εικόνα ο Γιώργος Ντέκας.

Αστρονομικός προορισμός

Σημείωσε τα ξεχωριστά τοπία που έχει το νησί, ιδανικά για νυχτερινή φωτογράφιση και τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτό και τουριστικά.
Γνώμη του είναι πως η Χίος μπορεί να γίνει ένας αστρονομικός προορισμός που να έρχονται μόνο για τη φωτογράφηση. Οι προτάσεις τους τοπικά δεν έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, αλλά ο ίδιος με τις φωτογραφίες του μας βάζει στο νόημα για τις προτάσεις του και μιλώντας για το έργο που γίνεται από πλευράς Συλλόγου Αστρονομίας Χίου.

Επίσης μας μίλησε για την τεχνική που χρησιμοποιεί και πως αφαιρώντας φίλτρα αποδίδει με αυτή την ζωντάνια τον ουράνιο θόλο, και ότι αν χρειαστεί να επεξεργαστεί φωτογραφίες το σημειώνει πάνω, κάνοντας γνωστό αν είναι αυθεντική ή όχι η φωτογραφία. Εχει παρεξηγηθεί λίγο το πράγμα στις μέρες μας», σχολιάζει.

Τη συνέντευξη κάναμε μαζί με την ιστοσελίδα kounoupi.gr

Πληροφορίες για το Γιώργο Ντέκα
IG @ntekas
FB George Ntekas Photography
Vero https://vero.co/georgentekas

www.georgentekas.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Ν. Μηταράκη με επίκεντρο τη φύλαξη των συνόρων
Επόμενο άρθροΟι διάσημοι λουκουμάδες της Αγιάσου Λέσβου, γράφει η Τασσώ Γαΐλα