Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις ΦΟΒ: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μάχη του Αίπους (video)

ΦΟΒ: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μάχη του Αίπους (video)

222

Αφιερωμένες στη μάχη του Αίπους, στις 15 Νοεμβρίου 1912, 4 μόλις μέρες μετά την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Χίο, είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ).

Ετσι ο ΦΟΒ τιμά με ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων αυτή την καθοριστική μάχη για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους αρκετοί πεζοναύτες από τον ελληνικό στρατό.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου Σάμου, διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου ανάβασης του Αίπους με την επωνυμία “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2022”, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.
Στις 9.00 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση των αθλητών στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, για την εγγραφή και προετοιμασία τους. Στις 10.20 θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα, με τερματισμό στο Μνημείο Πεσόντων του Αίπους.

Η 2η εκδήλωση αφορά την πεζοπορική διαδρομή “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους 1912”, όπου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους. Ξεκινώντας από την οδό Πεσόντων, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή με τα τοπωνύμια: Πραντούνικα, Βρυσάκια, Καστέλι, Μνημείο Πεσόντων Αίπους. Αυτήν που ακολούθησε ο ελληνικός στρατός για να μπορέσει να ανέβει στο οροπέδιο του Αίπους όπου είχε στήσει γραμμή άμυνας ο τούρκικος στρατός.
Οι περπατητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τερματισμό και την απονομή επάθλων αναμνηστικών στους αθλητές του αγώνα “Δρόμος Θυσίας 2022”.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 6.00 μ.μ., στην Πνευματική Εστία του ΦΟΒ θα γίνει ομιλία με θέμα: «Συνταγματάρχης Αριστείδης Κουβέλης, ένας άγνωστος ήρωας».

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Χατζής θα παρουσιάσει την προσωπικότητα του Θέρμιου Συνταγματάρχη Αριστείδη Κουβέλη, που ως Λοχαγός το 1912, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Μάχη του Αίπους και στην απελευθέρωση της Χίου.
Επίσης ο ερευνητής συγγραφέας Γεώργιος Β. Παπανικολάου θα αναφερθεί στα γεγονότα της κατάληψης της Χίου από τον απελευθερωτή Ελληνικό Στρατό, με βάσει τα τεκμήρια του Αριστείδη Κουβέλη, Λοχαγού, διοικητή του 3ου Τάγματος του 1ου Συντάγματος Πεζικού του Συνταγματάρχη Δελαγραμμάτικα.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κωνσταντάρας, την πόλη γενέτειρα του Αριστείδη Κουβέλη.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παρευρεθούν η δισέγγονη του ήρωα Νικολάου Ρίτσου, ανθυποπλοίαρχου Π.Ν., που έχασε τη ζωή του στη μάχη του Αίπους, Τάνια Ρίτσου με τη μητέρα της Όλια Ρίτσου.
Στην εκδήλωση η Χορωδία του Γυμνασίου Βροντάδου υπό τη διεύθυνση του μουσικού Σταύρου Στείρου θα αποδώσει επίκαιρα τραγούδια.

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση ενθυμημάτων και τεκμηρίων από τη δράση του Αριστείδη Κουβέλη στη Χίο το 1912 με τη φροντίδα του Γ.Β. Παπανικολάου.
Ενώ υπάρχει και μόνιμη έκθεση ενθυμημάτων κειμηλίων της Μάχης του Αίπους στο Μουσείο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου.

Επίσης την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα τελεστεί Μνημόσυνο των Πεσόντων, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, ενώ στις 11.00 το πρωί οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταστροφή πυρομαχικών σε πεδίο βολών Κάτω Φανών
Επόμενο άρθροΚαταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»- προκαταρκτική εξέταση