Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»- προκαταρκτική εξέταση

Καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»- προκαταρκτική εξέταση

143
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τουλάχιστον τρία περιστατικά κακοποίησης, ενώ έρχονται στο φως καινούργιες μαρτυρίες από τροφίμους.

Ανησυχία και πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για περιστατικά κακοποίησης, σεξουαλικής και σωματικής, στην «Κιβωτό του Κόσμου», μια οργάνωση με προβεβλημένο κοινωνικό έργο.

Στη συνέχεια των όσων έγιναν γνωστά χθες, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η προκαταρκτική εξέταση της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Νέες μαρτυρίες στο φως

Εν τω μεταξύ η «Καθημερινή» με σημερινό της ρεπορτάζ δημοσιεύει νέες καταγγελίες περιστατικών, με τρεις νέους να καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.
Ενας 27χρονος, αφού δηλώνει ευγνώμων για πολλά πράγματα που του προσέφερε η δομή, σημειώνει ότι «μ’ έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις».

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι από τα 14 του, όταν και πήγε στη δομή, έκανε καθημερινές δουλειές, καθαρίζοντας αποθήκες και τουαλέτες, μεταφέροντας βαριά αντικείμενα, ενώ σημειώνει ότι τους ζητούσαν να αλλάζουν ετικέτες ώστε να μη φαίνεται ότι κάποια αντικείμενα που μοίρασαν ήταν ληγμένα. Ο 27χρονος σημειώνει ότι ένα καλοκαίρι παρέμεινε κλεισμένος για τρεις μήνες σε ένα σπίτι, στο πλαίσιο τιμωρίας, ενώ μαζί του ήταν άλλα τρία παιδιά.

Μια κοπέλα που έμεινε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο

καταγγέλλει ότι ασχέτου ηλικίας έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σκληρές δουλειές και υπογραμμίζει ότι «μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».

Η 20χρονη σήμερα Σοφία τονίζει από την πλευρά της ότι η καθημερινότητα στις δομές ήταν πολύ δύσκολη. Η ίδια έμεινε με τη Κιβωτό από τα 12 έως τα 18 της και περιγράφει μια κατάσταση με συνεχείς και σκληρές τιμωρίες, όπως απομόνωση που μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και μήνες.

«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι η επικοινωνία και η επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.

Η καταγγελία για σεξουαλική επίθεση

Τέλος, ο 27χρονος καταγγέλλει πως όταν ήταν σε απομόνωση στο σπίτι της Λ. Αλεξάνδρας ένας εργαζόμενος, υψηλά ιστάμενος, πήγε στο δωμάτιό του ξάπλωσε δίπλα του και τον άγγιξε στα γεννητικά του όργανα.

« Μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει στην «Καθημερινή» και προσθέτει πως μίλησε με έναν φίλο του που είχε ζήσει κάτι παρόμοιο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν.

«Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό, λέει ο 27χρονος.

Τι απαντά ο πατήρ Αντώνιος, επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου»

Θλίψη και έκπληξη εκφράζει ο πατέρας Αντώνιος, στη σκιά των αποκαλύψεων και καταγγελιών για κακοποίηση, σεξουαλική και σωματική, παιδιών σε δομές της οργάνωσης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, επισήμανε ότι «έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και σε κίνδυνο», αλλά σημείωσε ότι «ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς ότι πήραμε τη θέση των γονιών τους».

Μεταξύ άλλων, ο πάτερ Αντώνιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς το μάθαμε από ένα δημοσίευμα. Τίποτε περαιτέρω δεν γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής -και μάλιστα σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει-: εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, αλλά από παραβατικές οικογένειες, μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά τα οποία θέλουν να παραβατούν, και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό, το εξειδικευμένο, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους, πρωτίστως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Και ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές, θα έλεγα, δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε, ότι πήραμε τη θέση αυτή».

Η απάντηση από την Κιβωτό του Κόσμου

Σημειώνεται ότι, χθες, μετά τις πρώτες καταγγελίες που έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη, η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές». Και διευκρινίζει: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Η ανακοίνωση της Κιβωτού

Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση

Κιβωτός του Κόσμου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦΟΒ: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μάχη του Αίπους (video)
Επόμενο άρθροΔεν φοβάται προβλήματα με βροχοπτώσεις ο Δήμος στην οδό Ψυχάρη (video)