Αρχική Green Life Διαδρομές «Φτιάχνω μάσκες γιατί νοιάζομαι» – Αιτούντες άσυλο στη Χίο αναλαμβάνουν δράση κατά...

«Φτιάχνω μάσκες γιατί νοιάζομαι» – Αιτούντες άσυλο στη Χίο αναλαμβάνουν δράση κατά του COVID-19

149

Κάθε πρωί η Malak κάθεται στη συνηθισμένη θέση της γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Μπροστά της έχει μια λευκή ραπτομηχανή και δίπλα της κλωστές και κομμάτια από πολύχρωμα υφάσματα.

Η 30χρoνη αιτούσα άσυλο φτιάχνει μάσκες προστασίας από τον COVID-19 για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου.

Η Malak, είναι μέλος μιας εθελοντικής ομάδας προσφύγων που στα τέλη Αυγούστου ανέλαβε δράση με στόχο την προστασία των αιτούντων άσυλο από την πανδημία.

«Πώς μπορείς να κλείσεις τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Μαθαίνουμε τα νέα, βλέπουμε ειδήσεις. Οι άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας του ιού. Αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Όσοι ξέρουμε να ράβουμε οφείλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Νιώθω πως είναι ηθική μου υποχρέωση να προσφέρω ό,τι μπορώ και αυτή την περίοδο μπορώ να φτιάχνω μάσκες», λέει η αιτούσα άσυλο από την Συρία.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ομάδας ανήκει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) απευθύνθηκε στους αιτούντες άσυλο που ζουν στο ΚΥΤ της Χίου. Πολλοί ανταποκρίθηκαν με χαρά. Η παροχή των ραπτομηχανών και των υλικών έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η δράση υλοποιείται από κοινού με την ΥΠΥΤ. Στην προσπάθεια συμμετέχουν 17 άτομα, άντρες και γυναίκες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες. Όλοι ήταν επαγγελματίες ράφτες στη χώρα καταγωγής τους ή έχουν σημαντική εμπειρία στο ράψιμο. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί περίπου 2.200 μάσκες, οι οποίες έχουν πλυθεί, αποστειρωθεί και τοποθετηθεί σε ειδική συσκευασία. Η διανομή τους έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα στις επόμενες μέρες κάθε αιτών άσυλο που μένει στο ΚΥΤ θα λάβει μια πλαστική συσκευασία η οποία θα περιέχει μια μάσκα πολλαπλής χρήσης.

Η Malak είναι ένα από τα πλέον παραγωγικά μέλη της ομάδας, αφού τους τελευταίους τρεις μήνες έχει φτιάξει περισσότερες από 400 μάσκες. Η 30χρόνη αιτούσα άσυλο είναι επαγγελματίας, ενώ για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε κατάστημα ραπτικής στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας.


Δίπλα στη Malak, κάθεται ο Adama από τη Γουινέα. Ο 31χρoνος αιτών άσυλο δούλευε στη χώρα του ως ράφτης, ενώ ελπίζει πως κάποια μέρα θα αποκτήσει το δικό του κατάστημα ραπτικής στην Αθήνα. Όπως λέει, η συμμετοχή του σε αυτή την προσπάθεια τον κάνει να νιώθει χρήσιμος και δημιουργικός, ενώ πιστεύει πως μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευθούμε από αυτό τον θανατηφόρο ιό. Εδώ οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες, όμως οφείλουμε να βοηθήσουμε την οικογένειά μας, τους φίλους μας, αλλά και ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Πρέπει να σταθούμε ο ένας στον άλλο και να δουλέψουμε σκληρά. Ελπίζω πως σύντομα θα τελειώσει το κακό, ελπίζω πως το φως θα νικήσει το σκοτάδι» λέει ο Adama.

Εξαιτίας της πανδημίας τα μέλη της ομάδας δουλεύουν σε δύο βάρδιες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ όλοι πλένουν τακτικά τα χέρια τους και βάζουν αντισηπτικό.

Για την Malak, αυτή η ομάδα είναι σαν μια δεύτερη οικογένεια. Η 30χρονη γυναίκα έφτασε μόνη στη Χίο τον Ιανουάριο του 2020. Τα τρία της παιδιά και ο πατέρας τους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από εκείνη και πλέον ζουν στην Κρήτη. Η Malak τελικά μεταφέρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κρήτη για να επανενωθεί με την οικογένειά της. Ωστόσο, όσο περίμενε στη Χίο, μοιραζόταν με τους άλλους εθελοντές της ομάδας τα προβλήματά της, τις αγωνίες της, αλλά και τα όνειρά της για το μέλλον.

«Έχω πέντε χρόνια να δω τα παιδιά μου. Ανυπομονώ να τα σφίξω στην αγκαλιά μου», δήλωνε η Malak λίγο πριν να μεταφερθεί. «Θέλω να είμαι υγιής, γι’ αυτό προσέχω πολύ και φοράω μάσκα. Θέλω να είμαι καλά για να ξαναφτιάξω τη ζωή μου και να στηρίξω τα παιδιά μου, τον γιο μου και τις δυο μου κόρες. Αυτό θέλουν όλοι οι πρόσφυγες. Να είμαστε υγιείς, να νικήσουμε τον ιό και να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Γι’ αυτό φτιάχνουμε μάσκες. Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους και σεβόμαστε τη ζωή. Θέλουμε να ζήσουμε.»

Όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ο COVID-19 έπληξε και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, όπου και έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα. Από τα μέσα Οκτωβρίου η δομή βρέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό. Η ομάδα των εθελοντών είχε γι’ αυτό τον λόγο προσωρινά σταματήσει την παραγωγή μασκών προστασίας, όμως τις τελευταίες μέρες έχει επιστρέψει στο μεγάλο τραπέζι με τις λευκές ραπτομηχανές.

“I make face masks because I care” – Asylum-seekers in Chios take action against COVID-19

Every morning Malak sits in her usual seat around a large table. There, in front of her, a white sewing machine is placed as well as thread and pieces of colorful fabrics.

The 30-year-old asylum-seeker from Syria is making face masks against COVID-19 for refugees and migrants living in the Reception and Identification Center (RIC) on Chios island in the eastern Aegean.

Malak is part of a group of volunteers who enthusiastically took action starting in late August to help protect asylum seekers from the pandemic.

“How can you turn a blind eye to what is happening around the world? We hear and see the news. People are suffering because of this virus. We decided that we cannot stay idle. Those of us who know how to sew must help our fellow men and women. I feel that it is my moral obligation to do whatever I can, and at this time I can make face masks” she said.

UNHCR, the UN Refugee Agency, in cooperation with the government of Greece Reception and Identification Service, appealed to volunteers among the refugees and asylum-seekers that live in the Chios reception centre and many were keen to participate. The sewing machines and all necessary material are provided by UNHCR, with the support of the European Union, while the action is jointly implemented with the Reception and Identification Service.

Seventeen people, men and women from Syria, Iraq, Afghanistan, Somalia and other countries, are involved in this voluntary effort. They were all either professional tailors in their country of origin or have significant experience in tailoring.

So far, 2,200 face masks have been made, washed, sterilized and placed in a special packaging. The distribution of the masks has already started. The plan is that each asylum-seeker living in the centre will receive a plastic package containing a face mask […]

Read the rest of the story here.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυμμαΧία αξιών: στηρίζει την πρόταση Βολισσού για βιολογικό καθαρισμό
Επόμενο άρθροΒιοπαράλογος καθαρισμός Βολισσού, γράφει ο Γ. Μακριδάκης