Πριν από δύο μήνες δημοσιεύτηκε έρευνα (σ.σ. στο FLASHNews), η οποία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι μειωμένος κατά μισό εκατομμύριο άτομα την τελευταία δεκαετία, με όλους τους Νομούς της χώρας να καταγραφούν μείωση πληθυσμού, πλην της Χίου, της Λέσβου κ των Δωδεκανήσων, οι οποίοι καταγραφούν σημαντική αύξηση.
Ειδικά για την Χίο η έρευνα έλεγε ότι παρόλο που την τελευταία αυτή δεκαετία οι θάνατοι υπερτερούν κατά 1.100 των γεννήσεων, δηλαδή το Φυσικό Ισοζύγιο (ΦΙ) είναι αρνητικό, το νησί καταγράφει αύξηση πληθυσμού κατά 6.000 άτομα επειδή προφανώς είναι θετικό το Μεταναστευτικό Ισοζύγιο (ΜΙ).
Παρόλη λοιπόν την τεράστια αύξηση πληθυσμού του νησιού μας και αναμένοντας τα επίσημα στοιχεία της τρέχουσας απογραφής να την επιβεβαιώσουν ή να την διαψεύσουν, είδαμε να δημοσιεύεται και να προεξοφλείται η μετατροπή του Νομού Χίου από διεδρική σε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια.
Αυτό κατά την άποψη μου δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι όμως παράδοξο το να συνοδεύεται δηλαδή η αύξηση του πληθυσμού με μείωση της εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο και φυσικά συμβαίνει διότι οι νέοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι δεν έχουν προέλθει από θετικό ΦΙ αλλά από ΜΙ, δεν είναι (ακόμη) ούτε μόνιμοι, ούτε νόμιμοι, ούτε φυσικά καταγεγραμμένοι επισήμως ως πολίτες με δικαιώματα εκλογικά.
Αν λοιπόν η θέληση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων είναι η διατήρηση της Χίου ως διεδρικής, που αυτό νομίζω ήδη διαφαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, με μπροστάρη τον Μητροπολίτη, οφείλουμε νομίζω ως αξιοπρεπής κοινωνία, αντί να ζητάμε υπουργική χάρη με εθνικιστικό κ δακρύβρεχτα ακριτικό υπόβαθρο, να επισημάνουμε ότι αφού το ΦΙ δεν μας εξυπηρετεί, ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο μας είναι το ΜΙ.
Δηλαδή να δεχτούμε όλους τους ανθρώπους που μετανάστευσαν και επιθυμούν να ζήσουν μόνιμα στο νησί μας, καθώς και να διεκδικήσουμε την πλήρη ένταξή τους ως πολιτών στη χώρα μας.