Αρχική Νέα Τοπικά Γνωριμία με τη Φτωχειά Προκυμαία – Πρώτα εκθέματα του Ανοιχτού Μουσείου Χίου

Γνωριμία με τη Φτωχειά Προκυμαία – Πρώτα εκθέματα του Ανοιχτού Μουσείου Χίου

278

Εναν μικρό περίπατο στη Φτωχειά Προκυμαία (βόρειο τμήμα) του λιμανιού της Χίου διοργανώνει την προσεχή Κυριακή (12/2/23) ο φορέας Επιμελητείον Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ).
Στο πλαίσιο πρότασης για τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Μουσείου Χίου, θα παρουσιαστούν τρία εκθέματα, στα οποία ήδη έουν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες με κωδικό QR.
Σημείο συνάντησης είναι το Μπούρτζι, στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρώτο έκθεμα αφορά απολιθώματα αμμωνιτών, από τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο, τα οποία βρίσκονται στον βορινό λιμενοβραχίονα. Το σχετικό λήμμα στο Ανοιχτό Μουσείο Χίου έχει επιμεληθεί ο σπηλαιοεξερευνητής – γεωδίφης Κώστας Μάγκος και θα μιλήσει η Δήμητρα Λαμπρέτσα, εκπαιδευτικός – εικαστικός με εξειδίκευση στις αναπαραστάσεις αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Επίσης, προσκεκλημένοι να μιλήσουν είναι: για την οικονομική και κοινωνική λειτουργία της Φτωχειάς Προκυμαίας ο Κώστας Ζαφείρης, ιστορικός. Ενώ αναμνήσεις και βιώματά του από τη ζωή και την εργασία του στην περιοχή θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες ο Μίμης Μουτσάτσος που διατηρούσε επί πολλά έτη μηχανουργείο.

Το τρίτο έκθεμα αφορά την αναθηματική στήλη από το Βομβαρδισμό του πλοίου Wirill, που έγινε στις 7/2/1944, με αναφορά και στη Χίο της Κατοχής. Θα μιλήσει με μια λογοτεχνική προσέγγιση της ιστορίας μέσα από το βιβλίο του Ήλιος με δόντια, ο συντονιστής του ΕΠΠΟΧΙ- συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.

Στην αρχή του μικρού περιπάτου, θα γίνει αναφορά στο εγχείρημα του Ανοιχτού Μουσείου Χίου, το οποίο πραγματώνεται από το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο 82100architects Τερέζα Γαλάτουλα- Ελένη Μπουμπάρη και με την οικονομική συμβολή του Λιμενικού Ταμείου για τα εκθέματα που βρίσκονται στην ζώνη λιμένος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόσωπα της Μικράς Ασίας: Σμάρω Στεφανίδου, γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Επόμενο άρθροΠρώτη αποστολή υλικών που συγκεντρώθηκαν από τα συνδικάτα του νησιού