Στα πλαίσια παρουσίασης προσωπικοτήτων με καταγωγή από την Μικρά Ασία, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, σήμερα σας παρουσιάζω την δημοφιλή ηθοποιό του θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης την Σμάρω Στεφανίδου.
Η μεγάλη κυρία του Ελληνικού θεάτρου Σμάρω Στεφανίδου είχε Μικρασιατικές ρίζες όχι μόνο από τους γονείς της αλλά και τους παππούδες της.
Η Σμάρω γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1913 στην περιοχή του Βοτανικού και ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί φτωχής οικογένειας που παρά τις οικονομικές δυσκολίες φρόντιζε την μόρφωση των παιδιών της.
Ετσι η μικρή Σμάρω σπούδασε πιάνο κι έμαθε ξένες γλώσσες. Κατόπιν πέτυχε να εισαχθεί στην Εμπορική Σχολή Αθηνών κάτι σπάνιο για κορίτσια την δεκαετία του ’30.
Πρόσωπα Μικρασίας
1. Σμάρω Στεφανίδου (1913-2010)
Ηθοποιός
(στο άρθρο και η ταινία <Δεσποινίς ετών 39>)
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Η οικογένεια της δεν θα της επέτρεπε ποτέ να γίνει ηθοποιός που ήταν το όνειρό της γι’ αυτό η δυναμική Σμάρω έδωσε εξετάσεις κρυφά και φοίτησε παράλληλα με την Εμπορική και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου χωρίς να το γνωρίζουν οι δικοί της, ενώ συγχρόνως έπιασε δουλειά σαν δακτυλογράφος για να πληρώνει τα δίδακτρα.
Μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή, αμέσως συνεργάστηκε με την Μαρίκα Κοτοπούλη (έως το 1940).
Ακολούθησαν ο θίασος της κυρίας Κατερίνας, το θέατρο Τέχνης, ο θίασος Ενωμένων καλλιτεχνών, ο θίασος της Βάσως Μανωλίδου, ο θίασος του Βασίλη Λογοθετίδη (1952-1960), ο θίασος του Δημήτρη Χόρν, ο θίασος του Λάμπρου Κωνσταντάρα κλπ..
Σταθμός στην καριέρα της στο θέατρο ήταν η Εκάβη στο έργο “Τρωάδες” του Ευριπίδη στο θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη.
Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως τη λέει η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα. Ο ρόλος της Εκάβης θεωρείται κι η μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία της ηθοποιού.
Παράλληλα με την επιτυχή θεατρική της παρουσία η Σμάρω κάνει το 1951 το ντεπούτο της στον Ελληνικό κινηματογράφο με την ταινία <Τα τέσσερα Σκαλοπάτια>, (σκηνοθέτης ο Γιώργος Ασημακόπουλος).
Άλλες κινηματογραφικές συμμετοχές της:
<Ο πύργος των ιππποτών> σε σκηνοθεσία Γ. Ασημακόπουλου, 1952,
η μεγάλη της επιτυχία το < Δεσποινίς ετών 39> το 1956 με σκηνοθεσία Α. Σακελλάριου,
<Μανταλένα> το 1957,
<Αλλοίμονο στους νέους> το 1961,
<Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του> το 1964 σε σκηνοθεσία Αρτέμη Μάτσα,
<Μιας πεντάρας νιάτα> το 1967 -Γιαλαμάς και Πρετεντέρης,
<20 γυναίκες κι εγώ > το 1973 με συμπρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά κλπ.
Η Σμάρω Στεφανίδου συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως <Οι τελευταίοι εγγονοί> του Τ. Αθανασιάδη και την <Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες> του Γ. Κωνσταντίνου.
Ενεργή υπήρξε επίσης η παρουσία της δημοφιλούς ηθοποιού και στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων, όπως η ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος <Το τρίτο Στεφάνι> του Κώστα Ταχστή, που μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979.
Αριστοκρατικό το φιζίκ της Σμάρως, αναμφίβολα η δημοφιλής ηθοποιός διέθετε αριστοκρατικό στυλ , δημοφιλέστατη και ταλαντούχα που είχε στενό φιλικό δεσμό με τον μεγάλο ηθοποιό μας Βασίλη Λογοθετίδη και την Ίλια Λιβυκού, τελικά μία καλλιτέχνης που έγραψε την προσωπική της καλλιτεχνική πορεία με μεγάλη επιτυχία.
Η Σμάρω παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη και βίωσε έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του Βάσου το 1965 όταν η μοναχοκόρη του ζεύγους η Λυδία ήταν μόλις 10 ετών.
Η ηθοποιός απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου του 2010 στα 97 της χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Ετάφη στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγές : Wikipedia και www.enimerotiko.gr. Φωτογραφίες και youtube με την ταινία <Δεσποινίς ετών 39> από το διαδίκτυο.
Για το chiownews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια
https://www.youtube.com/watch?v=a76bncl_rig