Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»

H Frontex «απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»

75

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Η Frontex απέτυχε να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, συμπεραίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα και παρά το γεγονός ότι κατά την σύνταξή της ευρωβουλευτές κατήγγειλαν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συμμαχία με την Ακροδεξιά και τους Φιλελεύθερους εμπόδισαν την προσέλευση θυμάτων και μαρτύρων που διαθέτουν κρίσιμα στοιχεία από πρώτο χέρι.

Μετά από τετράμηνη έρευνα, η επικεφαλής Τίνεκε Στρικ δηλώνει στον Guardian ότι η Frontex «δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου δεν αντιμετώπισε και δεν απέτρεψε μελλοντικές παραβιάσεις».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων θέλει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λετζέρι, να παραιτηθεί ή να απολυθεί, αλλά η ειδική διακομματική ομάδα, που αποτελείται από οκτώ συναδέλφους της και συγκλήθηκε για να διερευνήσει το ζήτημα, δεν κατέληξε σε αυτό το αίτημα.

Λίγο πριν δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα η Στρικ τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί σε τελική ανάλυση αν γίνεται «να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον εκτελεστικό διευθυντή για να εφαρμόσουμε πραγματικά αυτές τις συστάσεις [ σ.σ. προς την υπηρεσία ]και να την αλλάξουμε σε έναν πραγματικά ευαίσθητο οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η ομάδα μου [ σ.σ. Πράσινοι ], δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη σε αυτόν. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το Διοικητικό συμβούλιο να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέου εκτελεστικού διευθυντή».

Ο Guardian επισημαίνει τις αυξανόμενες καταγγελίες και τις σοκαριστικές αποκαλύψεις με βίντεο και μαρτυρίες για εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με αποτέλεσμα δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν την κατάργησή της.

Τουλάχιστον γνώριζαν τι συμβαίνει στο Αιγαίο
Ωστόσο, η επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν βρέθηκαν «πειστικά στοιχεία» ότι ο οργανισμός συμμετείχε σε τέτοια περιστατικά και κατέληξε απλά στο συμπέρασμα ότι η Frontex δεν κατάφερε να διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες. «Ως αποτέλεσμα, η Frontex δεν απέτρεψε αυτές τις παραβιάσεις, ούτε μείωσε τον κίνδυνο μελλοντικών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση.

Η Στρικ ξεκαθαρίζει πως είναι «πολύ σαφές ότι η [Frontex] τουλάχιστον γνώριζε τι συνέβαινε» στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι έρευνες του οργανισμού ήταν «πολύ επιφανειακές», είπε. «Ζήτησαν απάντηση από την [ελληνική] κυβέρνηση και όταν η κυβέρνηση αρνήθηκε [ τις επαναπροωθήσεις ] η υπόθεση έκλεισε».

«Καταλήγουν να ρωτούν την κυβέρνηση του κράτους – μέλους υποδοχής, και σχεδόν πάντα δέχονται την απάντηση» σχολιάζει η ίδια. Η υπηρεσία είχε επανειλημμένα αποτύχει να ανταποκριθεί σε αναφορές παραβιάσεων δικαιωμάτων μέσα από την Frontex αλλά και από άλλους οργανισμούς, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Ευθύνες στον Λετζέρι αλλά μόνο στα λόγια
Η ευθύνη επιρρίπτεται σε μεγάλο βαθμό στον Λετζέρι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας και επικεφαλής του Οργανισμού από το 2015.

Οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν ότι είχε διορίσει 63 υπαλλήλους στο ιδιωτικό του γραφείο, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο. Αντίθετα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει 30 άτομα στο δικό της γραφείο. «Καθυστερεί και υπονομεύει, αλλά έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό μελών του προσωπικού για το δικό του συμβούλιο», αναφέρει η Στρικ.

Όμως, όπως συμπέραναν οι ευρωβουλευτές καθυστέρησε την πρόσληψη τριών εκτελεστικών διευθυντών, που απαιτούνται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. και θα μπορούσαν να τον ελέγξουν. «Αυτό οδηγεί σε πλήρη έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών εντός του οργανισμού και φυσικά κατηγορούμε τον εκτελεστικό διευθυντή γι’ αυτό, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο επειδή είναι γενικά υπεύθυνο για τη χρηστή διακυβέρνηση στον οργανισμό» σημείωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την ίδια, τα κράτη – μέλη της Ένωσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκπρόσωποί τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη στα θεμελιώδη δικαιώματα και άμεση γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓια το θάνατο της αντάρτισσας του ΔΣΕ Αθηνάς Καλούδη
Επόμενο άρθροΣτο Φάρο Κοκκινόπουλο Ψαρών, με το drone του Κ. Αναγνώστου