Αρχική Νέα Τοπικά Η Πλωτή έκθεση “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21” ταξιδεύει- Tο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης (video)

Η Πλωτή έκθεση “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21” ταξιδεύει- Tο Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης (video)

86

Μια ξεχωριστή έκθεση κειμηλίων του 1821, άνοιξε πανιά από τη Χίο για να ταξιδέψει για όλο τον Ιούλιο στο Αιγαίο καταλήγοντας στον Πειραιά.

Με εκθέματα από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, φέρει τον τίτλο «EΠANACΥΣΤΑΣΗ΄21: η πλωτή έκθεση», και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η έκθεση φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου TEENS θα «πιάσει» 15 λιμάνια του Αιγαίου και θα διανύσει 587 ναυτικά μίλια. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Κυριακή 26 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Ευθύμιος Μητρόπουλος σημείωσε ότι είναι αφιερωμένη στο ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα και τους Έλληνες ναυτικούς.

Η μοναδικότητά της έγκειται στο ότι αντί να πάνε οι νησιώτες στο ιστορικό Μουσείο, η έκθεση θα πάει σε αυτούς, στα λιμάνια τους.
Μάλιστα σχεδόν στο σύνολο των λιμανιών, που θα δέσει το Ιστιοφόρο θα πραγματοποιήσει ομιλίες η Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου, η οποία και τιμήθηκε από το Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”.

«Για 34 ημέρες θα ταξιδέψει στα ξερόβραχα, τα ανεμοδαρμένα νησιά του Αιγαίου, που έχουν πίστη και ακλόνητη αποφασιστικότητα για τα όσια και τα ιερά της πατρίδας», σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Τσάκος Ιδρυτή του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Φάνη Μαλούχου- Tufano, επισήμανε ότι σε όλες τις εκθέσεις ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ αφιερωμένες στο 1821, όπως και στην Πλωτή γίνεται η παρουσίαση των εκθεμάτων με τρόπο σύγχρονο και ελκυστικό, με χρήση προηγμένων οπτικοακουστικών μέσων και τεχνολογίας.


Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια η Τράπεζα Πειραιώς, που όπως σημείωσε ο Ιάκωβος Βρούτσης, Περιφερειακός Διευθυντής της τράπεζας «θα ακολουθήσει τα χνάρια των αγωνιστών του ναυτικού αγώνα και θα επισκεφθεί κάποιους από τους πιο σημαντικούς ναυτότοπους του Αιγαίου, όπου γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής επανάστασης του 1821».

Ένα από αυτά τα νησιά θα είναι και η Σαμοθράκη, όπου η πλωτή έκθεση θα βρεθεί 5 και 6 Ιουλίου. Στο νησί θα επιστρέψει μέσω της έκθεσης και το Ευαγγέλιο που είναι λογχισμένο από τα όπλα των Οθωμανών, οι οποίοι το Σεπτέμβρη του 1821 επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη κατέστρεψαν ολοσχερώς το νησί.
«Το Ευαγγέλιο το διέσωσε ο Ιών Δραγούμης, όταν ήταν πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη το 1905 και αργότερα το κατέθεσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και μέσα από αυτό το ταξίδι θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι του νησιού να το δουν ξανά», σημείωσε η Δήμητρα Κουκίου, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Επίσης μεταξύ των κειμηλίων που φιλοξενούνται στην έκθεση, είναι οι ναυτικές σημαίες των νησιών που είχαν μέχρι την καθιέρωση της εθνικής σημαίας, προσωπικά κειμήλια και ιστορικά που είχαν τα πλοία όπως είναι τα ημερολόγια τους, πλούσιο αρχειακό υλικό που αποδεικνύει τη συμμετοχή των ναυτών στην επανάσταση.

Να κλείσουμε με τα λόγια του Κανάρη προς τους Ψαριανούς Προεστούς, που θύμισε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, μετά τον αγιασμό της έκθεσης «Τίποτα αρχόντοι δεν φελά, μονάχα το καράβι».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύνοδος του ΝΑΤΟ, ποια τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, του Μ. Χαραλαμπάκη
Επόμενο άρθρο“Μούσα Ελληνική”, φεστιβάλ 1-9 Ιουλίου