Αρχική Απόψεις Aρθρα Η πυρπόληση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή και η στάση της Αγγλίας,...

Η πυρπόληση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή και η στάση της Αγγλίας, γράφει ο Γ. Γεωργαντής

119
Το πρόβολο του πυρπολικού σφήνωσε μέσω επιδέξιων ελιγμών στην ανοικτή θύρα της προσήνεμης πλευράς του φωταγωγημένου πλοίου.
Η εκκωφαντική έκρηξη της ναυαρχίδας Mansur el liwa (νικηφόρος) που προκλήθηκε από τη φωτιά που προξένησε το πυρπολικό του Κωνσταντίνου Κανάρη ακούστηκε ως τη Γερμανία από όπου προέρχεται αυτή η γκραβούρα που περιγράφει λεπτομερώς το ανδραγάθημα.
Πάνω στο πλοίο εν μέσω της εορτής του μπαϊραμιού βρίσκονταν ο ολετήρας της Χίου, ο αρχιναύαρχος Νasuhzade Ali Pashà (επονομαζόμενος Καρά Αλή) μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του οθωμανικού στόλου.
Ευφυής και καλλιεργημένος αναφέρεται ότι προσπάθησε να αμβλύνει τη μανία των τούρκων σφαγέων, εξαγοράζοντας μεγάλο πλήθος (άνω των 2000) αιχμαλώτων ιδίως γυναικόπαιδων που κρατούνταν εντός του πλοίου και οι οποίοι βρήκαν φριχτό τέλος μαζί του.Στη λεζάντα της γκραβούρας φαίνεται και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Εντός του πλοίου υπήρχαν και Άγγλοι που συμμετείχαν στον εορτασμό και σκοτώθηκαν.

Η Αγγλία τηρούσε επισήμως ουδέτερη άρα και ευνοϊκή προς τους Οθωμανούς στάση τουλάχιστον στα πρώτα στάδια του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία και παρά την αντίθετη φιλελεύθερη κοινή γνώμη. Ο Άγγλος υπουργòς εξωτερικών Castlereagh πληροφορείτο από τον πρέσβη του στην Υψηλή Πύλη Stangford με συνεχείς αναφορές τα γεγονότα της Χίου.Ακόμα και όταν οι θηριωδίες στη Χίο έλαβαν ακραίο χαρακτήρα το μόνο που εισηγήτο στην κυβέρνηση του ο πρόξενος της Σμύρνης Werry ήταν να αιτηθεί η Αγγλία να δοθούν οι καταστραφείσες ακίνητες περιουσίες των Χίων ως εγγύηση για την πτώση των εμπορικών δραστηριοτήτων των Άγγλων στη Σμύρνη λόγω και της ελληνικής επανάστασης και αυτό ίσως εξηγεί και την παρουσία τους στο πλοίο που έγινε ο τάφος τους.Ύβρις και νέμεσις. Ο υποκόμης Castlereagh θα αυτοκτονήσει 2 μήνες μετά, για να αντικατασταθεί από τον μεγάλο του αντίπαλο Kanning και η Χίος θα δωρήσει τον εαυτό της για να ενισχυθεί η μεταστροφή των μεγάλων δυνάμεων υπέρ του δίκαιου αγώνα.