Αρχική Νέα Τοπικά Ο Μητροπολίτης Χίου τίμησε τον Κωνσταντίνο Κανάρη

Ο Μητροπολίτης Χίου τίμησε τον Κωνσταντίνο Κανάρη

56

Στις 6 προς 7 Ιουνίου 1822 ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολούσε στο λιμάνι της Χίου την τουρκική Ναυαρχίδα, παίρνοντας εκδίκηση για τη Σφαγή της Χίου.
Στην επέτειο αυτού του ενδόξου ιστορικού γεγονότος και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνοδευόμενος από τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση προ του ανδριάντα του Κανάρη στο Δημοτικό Κήπο, καταθέτοντας παράλληλα δάφνινο στεφάνι.
Στη δήλωσή του ο Μητροπολίτης Χίου σημείωσε:
«Για εμάς που γεννηθήκαμε, ζήσαμε και μάθαμε γράμματα στη Χίο, τα Ψαρά και την Αιγνούσα ο Κωνσταντίνος Κανάρης ήταν το παιγνίδι των παιδικών μας χρόνων, το περιεχόμενο των σχολικών εορτών στις εθνικές επετείους, το σχολικό ή ελεύθερο ανάγνωσμα στις μελέτες μας, οι επισκέψεις μας στην καρδιά του Δημοτικού Κήπου της Χίου.
Γι’αυτό ο Κανάρης επελέγη να κοσμήσει το λογότυπο της τοπικής μας Εκκλησίας για τα 200 χρόνια απ’το 1821, με τη φράση του “τίποτα αρχόντοι δεν φελά μονάχα το καράβι”».