Αρχική Πολιτισμός Τέχνες Η ζωγράφος- χαράκτρια Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη με καταγωγή από τη Χίο, γράφει η...

Η ζωγράφος- χαράκτρια Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη με καταγωγή από τη Χίο, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

430

Η ζωγράφος και χαράκτρια Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη γεννήθηκε στη Σύρο το 1909 κι ήταν κόρη του Αντωνίου Μαυρογορδάτου (Τσεσμές 1842-Σύρος 1926) ο οποίος έκανε τρεις γάμους κι η Αλεξάνδρα ήταν κόρη του από τον τρίτο γάμο του.

Στα βιογραφικά της Αλεξάνδρας δεν αναφέρεται πουθενά η Χιακή της καταγωγή γι’ αυτό και προχώρησα σήμερα σε αυτό το λιτό αφιέρωμα στο πρόσωπο της με την βοήθεια του εκλεκτού Χίου κυρίου Δημήτρη Πετροκόκκινου και τον ευχαριστώ θερμά.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη
Η Χιακής καταγωγής  σπουδαία ζωγράφος και χαράκτρια
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ως γνωστόν οι Μαυρογορδάτοι σπουδαία Βυζαντινή οικογένεια εγκαταστάθηκε τους Βυζαντινούς χρόνους στη Χίο με αυτό το όνομα, Μαυρογορδάτος, ενώ αργότερα ο κλάδος της οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στο Φανάρι άλλαξε το επώνυμο του (πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυρογορδάτος -λεγόμενος εξ απορρήτων-, υπέγραψε την συνθήκη του Κάρλοβιτς- μεταξύ Οθωμανών και Αψβούργων το 1699-, με επώνυμο Μαυροκορδάτος).

Ο κλάδος της Χίου διατήρησε το Μαυρογορδάτος.
Η Αλεξάνδρα λοιπόν, γεννήθηκε στη Σύρο  το 1908 στο νησί όπου είχαν καταφύγει πολλοί Χιώτες μετά την σφαγή της Χίου κι είχαν ιδρύσει την Ερμούπολη .

Έλαβε καλή μόρφωση και είχε δασκάλους της στη ζωγραφική τον Γεώργιο Κοσμαδόπουλο και στην χαρακτική τον Δημήτριο Γιαννουκάκη.
Κατόπιν έκανε ανώτερες σπουδές στο Λονδίνο Heatherly School Of Art   και την Γαλλία Ακαδημία Section d’ Or.

Μετά τις πολυετείς σπουδές της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα γύρω στο 1957 και ξεκίνησε την καριέρα της στη ζωγραφική και την χαρακτική. Οι ατομικές της εκθέσεις ζωγραφικής πάμπολλες και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης συμμετείχε σε αναρίθμητες ομαδικές εκθέσεις.


Χαρακτηριστικό της δουλειάς της οι τοπιογραφίες. Ξυλογραφίες, Υδατογραφίες, υπέροχοι χρωματισμοί, ύμνος στο  Ελληνικό τοπίο.

Η Αλεξάνδρα απέσπασε πολλές διακρίσεις για το έργο της όπως το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων και το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης των Παρισίων.

Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Εθνική Τράπεζα, στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού κλπ.


Η Αλεξάνδρα ήταν παντρεμένη με τον ζωγράφο Ευάγγελο Πετρίτζη και στο εμπόριο κυκλοφορεί το αξιόλογο βιβλίο του Στέλιου Λυδάκη για το έργο και των δύο δημιουργών, Αλεξάνδρας Μαυρογορδάτου Πετρίτζη κι Ευαγγέλου Πετρίτζη.

Ζωγράφος και χαράκτρια από τις πλέον αναγνωρίσιμες της εποχής της η Αλεξάνδρα Μαρογορδάτου απεβίωσε στην Αθήνα το 1991.

Έργα της στο αφιέρωμα:
Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου:
Νεώριον Σύρου/προσωπογραφία/Βάθεια Μάνης.
Οι πίνακες ζωγραφικής από το αρχείο του ζωγράφου, λογοτέχνη και θεωρητικού της Τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑμαδιανός Σεπτέμβρης στις Αμάδες Πανωμερέας
Επόμενο άρθροΚαλαμωτή- παραδοσιακές φορεσιές, γράφει η Τασσώ Γαΐλα