Αρχική Πολιτισμός Καλαμωτή- παραδοσιακές φορεσιές, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Καλαμωτή- παραδοσιακές φορεσιές, γράφει η Τασσώ Γαΐλα

870

Το αφιέρωμα Traditional costumes from Kalamoti Chios island της σελίδας Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, η αφορμή αυτού του άρθρου.
Καλαμωτή, μεσαιωνικό χωριό της νότιας Χίου, χωριό καλλιέργειας της μαστίχας που ακόμη και σήμερα διατηρεί πολλές από τις λαογραφικές παραδόσεις του παρελθόντος.
Ξεκινάμε την παρουσίαση των τοπικών ενδυμασιών του χωριού με την ομολογουμένως εντυπωσιακή γιορτινή ενδυμασία.

Γιορτινή ενδυμασία Καλαμωτής Χίου-Traditional festive clothing from the village Kalamoti, Chios island, αναφέρει η σελίδα και συνεχίζει:
Ως γιορτινή φορεσιά της Καλαμωτής αναφέρεται η γυναικεία ενδυμασία που φοριόταν κατά τις επίσημες περιστάσεις (γιορτές, γάμοι, κ.α).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραδοσιακές ενδυμασίες Χίου
Καλαμωτή
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη του Πυργίου. Αποτελείται από την βαμβακερή ποδιά, τα λεγόμενα μπουστομάνικα (κοντός μπούστος που συγκρατεί τα μανίκια) και το επίσης βαμβακερό πτυχωτό φουστάνι, όλα σε λευκό χρώμα και πλαισιωμένα από πολύχρωμα μεταξωτά κεντήματα και δαντέλες.

Στη μέση δένεται μια πλεκτή μεταξωτή ζώνη η οποία είναι βαμμένη με ριζάρι (αγριόχορτο του οποίου οι ξεραμένες ρίζες χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία κόκκινης βαφής) ενώ χρησιμοποιούνται δερμάτινα υποδήματα.

Αξιοσημείωτο είναι το στόλισμα του κεφαλιού, η λεγόμενη παπαζίνα. Σχηματίζεται από μια λευκή σκούφια κατασκευασμένη από χοντρό βαμβακερό δίμιτο ύφασμα, τέσσερα τσεμπέρια, βαμβακερά μαντήλια και την παπαζίνα, το αραχνοΰφαντο βαμβακερό μαντήλι από το οποίο παίρνει την ονομασία του ολόκληρος ο κεφαλόδεσμος.

Και, σημειώνει:

Χαρακτηριστικό στοιχείο της νυφικής φορεσιάς ήταν οι ζώνες που κρέμονταν από τη μέση και οι οποίες φανέρωναν τον αριθμό των προξενιών που είχαν γίνει στη νύφη πριν τελικά εκείνη παντρευτεί.
Στην συνέχεια ακολουθούν στην ίδια σελίδα δυο ακόμη αναρτήσεις με την γυναικεία φορεσιά Καλαμωτής -εξίσου εντυπωσιακή-, καθώς και με φορεσιές ανδρική και γυναικεία.

Πηγή ενδυμασιών:
συλλογή φορεσιών του θεάτρου Δόρα Στράτου.

Για το chiosnews.com
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ ζωγράφος- χαράκτρια Αλεξάνδρα Μαυρογορδάτου-Πετρίτζη με καταγωγή από τη Χίο, γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Επόμενο άρθροΑΡΚΙ: Μια οφειλόμενη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική για την υγεία