Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ιατρικός Σύλλογος Χίου για προσφερόμενες υπηρεσίες στην Αμανή

Ιατρικός Σύλλογος Χίου για προσφερόμενες υπηρεσίες στην Αμανή

226

“Σχετικά με την αναφορά της δημοτικού συμβούλου Αμανής κας Ποταμούση ότι η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Axion Hellas στη Βολισσό το διάστημα 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2017 έχει ως στόχο την παροχή ορθής υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό της Βορειοδυτικής Χίου έχουμε να δηλώσουμε, εφόσον έχει μεταφερθεί σωστά η ανωτέρω δήλωση, τα ακόλουθα”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.
Χωρίς περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη δήλωση, ο Ιατρικός Σύλλογος ναι μεν σημειώνει ότι ¨κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη”, αλλά σημειώνει πως “…ξενίζει αφού σίγουρα υπάρχουν περιοχές και νησάκια με μεγαλύτερη ανάγκη” για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

“…Καλωσορίζουμε, υποστηρίζουμε και επικροτούμε τέτοιες εθελοντικές ενέργειες. Άλλωστε και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χίου έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν ανάλογες επισκέψεις και δράσεις στην ίδια περιοχή και νησιά εντός της αρμοδιότητάς του.
Επιπλέον, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχε στο πρόγραμμα αντίστοιχη δράση τον Αύγουστο στην Παρπαριά.
Παρατηρούμε βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ΜΚΟ μέχρι τώρα έχει επισκεφθεί τα μικρά νησάκια Κάλαμο, Καστό, Μεγανήσι, Φολέγανδρο, Θηρασιά, Λέβιθο, Κίναρο ενώ στη Σαντορίνη οι περισσότερες ιατρικές εξετάσεις περιορίστηκαν στους τροφίμους του πτωχοκομείου του νησιού.
Η επιλογή για την επόμενη δράση μιας, απομακρυσμένης πράγματι , περιοχής στο 5ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδος που όμως συνδέεται οδικά με την πρωτεύουσα του νησιού και το νοσοκομείο και με διάρκεια διαδρομής έως μία ώρα για τα πιο απομακρυσμένα χωριά, μας ξενίζει αφού σίγουρα υπάρχουν περιοχές και νησάκια με μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, όπως αναφέραμε, κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη.
Η ορθή υγειονομική περίθαλψη κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών δεν επιτυγχάνεται μόνο από τέτοιες πρωτοβουλίες. Διαφορετικά 2-3 τέτοιες δράσεις ετησίως θα θεωρούνταν αρκετές από μόνες τους; Σίγουρα δίνεται η δυνατότητα ιατρικών εξετάσεων σε άτομα που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να μετακινηθούν προς τους κεντρικότερους παρόχους (δημόσιους και ιδιωτικούς) υπηρεσιών υγείας του νησιού.
Όμως το κύριο βάρος πέφτει στους ώμους των ιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές της περιοχής, οι οποίοι, με δικά τους μεταφορικά μέσα και έξοδα, σπεύδουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Υπάρχει πλήθος περιστατικών που η έγκαιρη επέμβαση των συγκεκριμένων ιατρών απέβη σωτήρια για τη ζωή των πασχόντων. Εκτός από τα επείγοντα περιστατικά φροντίζουν για όλους τους άλλους τομείς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (προσυμπτωματικός έλεγχος, εμβολιασμοί, εξέταση κατ’ οίκον, έκτακτα αλλά μη επείγοντα περιστατικά, αλλαγές τραυμάτων, ενεσοθεραπείες, συνταγογράφηση χρόνιας αγωγής και εκτίμηση αποτελεσματικότητάς της, διακομιδή και συνοδεία περιστατικών με το ασθενοφόρο κ.α.)
Είναι λάθος να υποβαθμίζεται ή να μην αναγνωρίζεται η προσφορά τους και αντιθέτως να γίνονται αποδέκτες επικρίσεων για αδυναμίες για τις οποίες δεν ευθύνονται.
Δυστυχώς τα παρεχόμενα κίνητρα για την στελέχωση με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι η Αμανή, είναι μηδαμινά κι έτσι παρατηρείται το φαινόμενο ενώ μεγάλο ποσοστό των περιφερειακών ιατρείων της Χίου να έχει καλυφθεί από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα ιατρεία της Αμανής, των Ψαρών και των Οινουσσών.
Ένα μικρό οικονομικό κίνητρο (μόνο για ανειδίκευτους ιατρούς) που χορηγήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο υγείας για ιατρεία απομακρυσμένων περιοχών οδήγησε στην πλήρη κάλυψη των ιατρείων της Αμανής από ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχαν συνεχή και μεγάλα κενά και σ’ αυτό τον τομέα. Το Κέντρο Υγείας Πυργίου φροντίζει για την τακτική επίσκεψη ειδικευμένων γενικών γιατρών στο Π.Π.Ι. Βολισσού για την αντιμετώπιση, σε τακτική βάση, περιστατικών για τα οποία απαιτείται η συμβολή ειδικευμένου ιατρού.
Κλείνοντας, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου καυτηριάζει το ότι έχουν παρατηρηθεί ανάρμοστες έως και επιθετικές συμπεριφορές από τοπικούς Πολιτειακούς παράγοντες προς νέους συναδέλφους (Αγροτικούς Ιατρούς) καθώς και Γενικούς Ιατρούς, που προσφέρουν Ιατρικές υπηρεσίες στην ευαίσθητη περιοχή της Αμανής. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μόνο αρνητικά συναισθήματα και ψυχολογία μπορούν να προκαλέσουν στους συναδέλφους που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους. Παράλληλα, στην εποχή της άμεσης διάδοσης της πληροφορίας μέσω του διαδικτύου, δημιουργούν εμπόδια και δρουν ανασταλτικά στην οποιαδήποτε πρόθεση και προσπάθεια στελέχωσης των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρευνητικό Κέντρο για τη μαστίχα, προϋπολογισμού 2,5 εκ. €
Επόμενο άρθροΕυαγγελία Μανιτσούδη: για τα έπαθλα και τις επιβραβεύσεις