Αρχική Απόψεις Aρθρα Ευαγγελία Μανιτσούδη: για τα έπαθλα και τις επιβραβεύσεις

Ευαγγελία Μανιτσούδη: για τα έπαθλα και τις επιβραβεύσεις

188

Η αντιμετώπιση της σημαίας ως έπαθλο και επιβράβευση για τους άριστους μαθητές του Δημοτικού σχολείου,κατά την άποψη μου είναι λάθος και στενόμυαλη. Γιατί από μόνο του αυτό αναιρεί την σπουδαιότητα που υποκριτικά επιθυμούν να δώσουν στο σύμβολο οι διάφοροι άριστοι. Γιατί η αξία και η σπουδαιότητα της σημαίας είναι η ίδια για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ανεξάρτητα της καταγωγής και των επιδόσεων. Γιατί στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας δεν νομίζω να ζητήθηκε απολυτήριο δημοτικού, από τους αγωνιστές για την λευτεριά της πατρίδας μας. Γιατί σε καμία περίπτωση η βαθμολογία δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο τέτοιο. Γιατί η μάθηση και η προσπάθεια των παιδιών πρέπει να είναι στόχος και μέλημα των εκπαιδευτικών και των γονιών, ανεξάρτητα της όποιας επιβράβευσης.
Η προσπάθεια ανάδειξης σε μείζον θέμα ότι μπορεί να σηκώσει την σημαία μη άριστος είναι διχαστική και επιχειρεί να μεταφέρει στο σχολείο και στους μαθητές τις λογικές του καλού και του κακού. Αυτό ακριβώς είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.
Επειδή όμως όλοι πήγαμε σχολείο και κάποιοι στην επαρχία ,ξέρουμε και την αντικειμενικότητα στην βαθμολόγηση και κατά πόσο το σύστημα που επικρατούσε μέχρι σήμερα προήγαγε την ισότητα και την δικαιοσύνη. Βέβαια όλη αυτή η παγιωμένη κατάσταση βοηθούσε την εξάπλωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διαφοροποίηση και τον χωρισμό των μαθητών σε καλούς και κακούς, με επακόλουθο τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και την έντονα ταξική κοινωνία. Πολλές φορές σκέπτομαι ότι δεν γίνεται να αλλάξουν εύκολα πράγματα αν δεν αλλάξουν οι νοοτροπίες και αυτό πρέπει να γίνει από πολύ μικρές ηλικίες.
Αυτή η συζήτηση που γίνεται μαζί με σειρά άλλων παρόμοιων θεμάτων που απασχολούν με πλούσια ρεπορτάζ τα δελτία , δεν γίνεται για το θέμα που παρουσιάζουν. Αυτό είναι η αφορμή που ψάχνει ένα σκουριασμένο και αναχρονιστικό σύστημα για να τα ξαναβάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση. Σε μια συνολική προσπάθεια απαξίωσης θέματα που αφορούν την πατρίδα ,την θρησκεία ,την ασφάλεια είναι αγαπημένα και όπως φαίνεται πάντα επίκαιρα. Όμως είναι πια καιρός να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι ηθικό να φθάνεις σε σημείο να πουλάς την πατρίδα σου, τη σημαία και τον πατριωτισμό σου σε επεισόδια των δελτίων των 8.
Λίγη σοβαρότητα δεν βλάφτει .

Ευαγγελία Μανιτσούδη-Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος Συλλόγου Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου

Διαφήμιση