Αρχική Απόψεις Aρθρα Καλά τα μνημόσυνα, αλλά ποιο είναι το μέλλον της Βιβλιοθήκης Κοραή; γράφει...

Καλά τα μνημόσυνα, αλλά ποιο είναι το μέλλον της Βιβλιοθήκης Κοραή; γράφει ο Γιώργος Αμπαζής

389

Οι τιμητικές εκδηλώσεις και τα εγκαίνια καλά κρατούν… Ποιο όμως είναι το μέλλον της Βιβλιοθήκη Κοραή;
Ο λαός της Χίου είδε μία ακόμη εκδήλωση να εξελίσσεται, αυτή τη φορά προς τιμή του μεγάλου διαφωτιστή Αδαμαντίου Κοραή. Αναμφισβήτητο βέβαια είναι το έργο και η παρουσία του μεγάλου διανοητή, με μεγάλη διαχρονική αξία στο σήμερα.

Το ζητούμενο όμως είναι:
Τι γίνεται με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κοραής, που φέρει το όνομα του;
Γιατί σήμερα από τους εκλεκτούς των αστικών κομμάτων και όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, ουδέποτε υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον, για την τύχη του πνευματικού ιδρύματος, που στις αίθουσες και τα βιβλιοστάσια του βρίσκονται ανεκτίμητοι πνευματικοί θησαυροί μεγάλων διανοητών, ανάμεσα τους και έργα του Αδαμαντίου Κοραή.

Έχουμε θέσει πολλές φορές το ζήτημα:
Πότε η πολιτεία θα ενδιαφερθεί για το παρόν και το μέλλον της βιβλιοθήκης Κοραή;
Πότε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα διορισμένα συμβούλιά της θα στηρίξουν με έργα, τη δημόσια βιβλιοθήκη του νησιού μας;
Για να μπορέσει να «κοινωνήσει» τον πλούτο της η μαθητική νεολαία, η κοινωνία του τόπου και οι επισκέπτες;
Πότε η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμος Χίου) θα στηρίξουν τη Βιβλιοθήκη;

Συγκεκριμένα :
• Πώς θα αντιμετωπιστεί το κτηριακό πρόβλημα;
Το υπάρχον κτήριο δεν μπορεί να αναδείξει τον πλούτο της πνευματικής κληρονομιάς, που βρίσκεται στις αποθήκες!
• Πότε θα αποδοθεί στη Βιβλιοθήκη, το κτήριο, που σήμερα κατέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο στερεί τη δυνατότητα, να αναπτυχθούν οι σημαντικές συλλογές, που «κρύβονται» στα υπόγεια;
• Πότε θα συντηρηθούν, για να αναδειχθούν τα κτήρια του «παλιού Παρθεναγωγείου»;
• Πότε θα στηριχθεί η βιβλιοθήκη ,με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό( βιβλιοθηκονόμους, πληροφορικής, φιλόλογους, συντηρητές, αρχειονόμους, διοικητικούς, κλπ);
• Πότε θα γίνει μια συνολική μελέτη «βελτίωσης των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού της βιβλιοθήκης»;
• Πότε το κτήριο θα γίνει κατάλληλο ως προς την πρόσβαση ώστε να απολαμβάνουν τα έργα της βιβλιοθήκης και τα άτομα με κινητικά ζητήματα;

Και για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι, απαιτείται:
Το κτήριο της βιβλιοθήκης «Κοραή» χρειάζεται επέκταση, βελτίωση και εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα, απαραίτητα για τις σύγχρονες βιβλιοθήκες. Αν και θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης βιβλιοθήκης!

Χρειάζεται μια μελέτη επισκευής, λειτουργικής ενοποίησης, εσωτερικής διαρρύθμισης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, που να δένουν αρμονικά τα τρία κτήρια (το Κεντρικό και τα δύο του Παρθεναγωγείου) τα οποία είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου και καλύπτουν συνολική επιφάνεια 2.058,55 μ2 που απλώνεται μεταξύ των οδών Αμάντου-Πρωΐου και Κοραή.

Δεδομένου ότι και τα τρία κτήρια έχουν κηρυχτεί με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού – ΔΙΛΑΠ/Γ/2634/99985, 15-2-1991 (ΦΕΚ 162/21-3-91/Β’, ιστορικά διατηρητέα μνημεία, γιατί έχουν στοιχεία του 19ου αιώνα, ως έργα τέχνης , με βοτσαλωτές αυλές και πεζοδρόμια ( που από την κρατική αδιαφορία ξηλώνονται συνέπεια της φθοράς του χρόνου). Ως συνέπεια θα πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής του κράτους.

Αυτό σημαίνει:
• Επέκταση των λειτουργειών της στα δύο κτήρια του «Παρθεναγωγείου» και λειτουργική ενοποίησή τους.
• Πρωταρχική προτεραιότητα αποτελεί η διερεύνηση της αγοράς ακινήτων πλησίον της βιβλιοθήκηςπου θα διαμορφώνουν την προοπτική λειτουργικής ενοποίησης.
• Διαχωρισμός των λειτουργειών της βιβλιοθήκης.
• Η λαογραφική συλλογή Αργέντη πρέπει να λειτουργήσει σε αυτοτελή χώρο και να αποτελέσει σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς.
• Δημιουργία σύγχρονων βιβλιοστασίων , όπου θα τηρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές (υγρασίας και θερμοκρασίας) συντήρησης και προστασίας εφημερίδων, χειρόγραφων και βιβλίων.
• Ψηφιοποίηση των εφημερίδων, χειρόγραφων και σημαντικών βιβλίων.
• Δημιουργία Αναγνωστηρίου για ερευνητές , μελετητές, που με τη στήριξη πληροφοριακών συστημάτων θα έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο ιστορικό υλικό, π.χ. κώδικες, χειρόγραφα κλπ.
• Αξιοποίηση των κτηρίων, που αγοράσθηκαν!!! απέναντι στη βιβλιοθήκη επί της οδού Πρωίου, για τη δημιουργία παιδικού τμήματος , για την επίσκεψη σχολικών τάξεων για μελέτη ή γνωριμία μέσω υπολογιστών με αρχειακό υλικό.
• Δημιουργία δανειστικού τμήματος σε αυτοτελή χώρο, που θα είναι προσβάσιμος απ’ το λαό και τη νεολαία.
• Δημιουργία χώρου συντήρησης εφημερίδων, χειρόγραφων και βιβλίων.
• Διαμόρφωση ειδικού χώρου για μηχανογραφικό κέντρο, μικροφίλμς και παραγωγή φωτοαντιγράφων.
• Διαμόρφωση ειδικού εκθεσιακού χώρου για την ανάπτυξη και παρουσίαση των συλλογών που βρίσκονται στις αποθήκες.
• Δημιουργία πλήρους δικτύου πυρασφάλειας – πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
• Δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων για την παρουσίαση βιβλίων , διαλέξεων κλπ.
• Δημιουργία ειδικού χώρου για τη διοίκηση της βιβλιοθήκης και τις υπηρεσίες της.
• Άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, που να ενισχύσει το έργο των ήδη- υπηρετούντων λιγοστών- εργαζομένων,που καθημερινά καταθέτουν ένα μέρος της ζωής τους , για να φέρουν σε πέρας το λειτούργημά τους.

Είναι σίγουρο ότι πολλά μπορούν να γραφτούν και να προταθούν σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας, εμείς έχουμε καταθέσει αυτές τις σκέψεις -πολλές φορές- λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης μας με τη βιβλιοθήκη, από τη θέση του αναγνώστη ιστορικών στοιχείων.

Δεν θα μπορούσε μια αναφορά μας στη βιβλιοθήκη Κοραή, να μη συνδυαστεί και με την ανάγκη στήριξης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα γνωστά ΓΑΚ!!
Δημόσια υπηρεσία του ελληνικού κράτους παρατημένη στην τύχη της.
Τα οποία βρίσκονται επί της οδού Πρωΐου και καταλαμβάνουν μέρος του παλιού «Παρθεναγωγείου» και του υπογείου κεντρικού κτηρίου της Βιβλιοθήκης , στα οποία συγκεντρώνεται η ιστορία του νησιού μας, χάρις την υπερπολύτιμη προσπάθεια δύο δημοσίων υπαλλήλων!!!

Η μεταφορά και η εγκατάσταση των ΓΑΚ σε αυτοτελή σύγχρονο κτηριακό χώρο θα συνέβαλε πολλαπλά στην αποσυμφόρηση μέρος του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, τόσο πολύτιμου για διάφορες χρήσεις, (που ανωτέρω αναφέραμε) αλλά και θα έδινε νέα προοπτική στον πολύτιμο ιστορικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΓΑΚ στη συγκέντρωση της ιστορίας του τόπου.

Βασική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας είναι να δει την ικανοποίηση δύο παραμέτρων, την εγκατάσταση τους σε νέο κτήριο και την ενίσχυσή τους με επιστημονικό δυναμικό.

Αυτό που είναι αναγκαίο είναι:
«Ο λαός της Χίου να διεκδικήσει τη σωτηρία της ιστορίας και του πολιτισμού μας που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη Κοραή και στα Γενικά αρχεία του Κράτους και να μετουσιωθούν σε έργα, οι όποιες διακηρύξεις

Χίος 8-4-2023
Γιώργης Η. Αμπαζής
Περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ΠΒΑ

Διαφήμιση