Αρχική Νέα Τοπικά Καταδίκη εφημερίδας “Πολίτης” για «συκοφαντική δυσφήμιση» κατά Δημάρχου Χίου- αθώωση για το...

Καταδίκη εφημερίδας “Πολίτης” για «συκοφαντική δυσφήμιση» κατά Δημάρχου Χίου- αθώωση για το ρεπορτάζ

389

Ένοχους στο μισό και αθώους στο άλλο μισό σκέλος των κατηγοριών, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου στη δίκη του πρώην διευθυντή και πρώην εκδότη της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ στη Χίο, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχαν υποβάλλει ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραμανής.
Συγκεκριμένα αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία οι Νίκος Γεωργούλης και Νίκος Κατσαράκης, σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας (22/9/2017) που αφορούσε τους λόγους που έγινε το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού στη Σούδα και που σύμφωνα με την εφημερίδα οφείλεται στην λήξη της χρηματοδότησης από πλευράς Υπατης Αρμοστείας και όχι στις ενέργειες του Δήμου.
Αντίθετα καταδικάστηκαν με 6 μήνες φυλάκιση και 3ετή αναστολή, η ποινή είναι εφέσιμη, για συκοφαντική δυσφήμιση που αφορούσε άλλο δημοσίευμα (12/9/2017) σχετικά με τους εργαζόμενους που μέσω της ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ του Δήμου Χίου είχαν προσληφθεί στη συγκεκριμένη προσφυγική δομή.


Να σημειώσουμε ότι η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ήταν για καταδίκη και στις δύο κατηγορίες.
Σε ότι αφορά το σκίτσο που κοσμούσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και έδειχνε… λύκο με προσωπείο προβάτου, το δικαστήριο αποδέχτηκε τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ότι δεν αφορούσε το Δήμαρχο, αλλά στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο και αφού άλλωστε ο Δήμαρχος Χίου εκείνη την περίοδο λόγω του ότι ήταν κλινήρης είχε αναθέσει σε αντιδήμαρχό του –σύμφωνα με τη νομοθεσία- να εκτελεί χρέη Δημάρχου.
Ανεξάρτητα πάντως τον τρόπο που η κάθε πλευρά των αντιδίκων εξηγεί την τελική απόφαση· το Δικαστήριο αποδέχτηκε ομόφωνα το αίτημα της πολιτικής αγωγής να δημοσιευτεί η καταδικαστική απόφαση στην εφημερίδα «Πολίτης», ενώ πρόκειται από πλευράς των πρώην στελεχών της να κατατεθεί έφεση.
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι δεν φάνηκε κατά την ακροαματική διαδικασία να υπάρχει διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων και από τις δύο πλευρές.

Η ουσία του προσφυγικού ζητήματος
Πάντως σε ένα θέμα που δεν μπορούσε έτσι και αλλιώς να εξετάσει το δικαστήριο, αφού δεν ήταν αντικείμενό του, είναι το γεγονός ότι για να φτάσουμε στο κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας και να αλλάξει από την Ε.Ε. ακόμα και ο τρόπος χρηματοδότησης για την φιλοξενία των προσφύγων- μεταναστών στη χώρα μας· έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών που ακόμα και σήμερα δέχονται πρόσφυγες, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ομολογουμένως αρνητική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο ειδικά στον καταυλισμό της Σούδας προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν ακραία στοιχεία της τοπικής κοινωνίας· φθάνοντας ακόμα και σε επιθέσεις σε προσωπικό του Νοσοκομείου αλλά και σε δημοσιογράφους.
Άλλωστε την προσεχή Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, έρχεται και πάλι στη δικαστική αίθουσα η εξ αναβολής δίκης στην επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Κουτσοδόντης στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα τον Ιούνιο του 2016 και ενώ ήταν υπεύθυνος από πλευράς Νοσοκομείου Χίου για το συντονισμό της μεταφοράς τυχόν τραυματιών στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση