Αρχική Νέα Τοπικά Καταδίκη της πρώην προϊσταμένης Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΠΕ Χίου για παράβαση...

Καταδίκη της πρώην προϊσταμένης Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΠΕ Χίου για παράβαση καθήκοντος

230

Για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή η πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ στο νησί, Μ.Ζ..
Σε βάρος της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, γιατί καθυστέρησε τη νόμιμη διαδικασία και δεν ενήργησε με αντικειμενικότητα και αμεροληψία σε υπόθεση εργατικής διαφοράς.

Η υπόθεση αφορούσε δύο εργαζόμενες, μία ημεδαπή και μία αλλοδαπή, οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για οφειλή δεδουλευμένων από εργοδότρια που τις απασχολούσε ως αδήλωτες και ανασφάλιστες οικιακές βοηθούς για την ηλικιωμένη μητέρα της.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια υπάλληλος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενημέρωσε την εργοδότρια σχετικά με καταγγελία που είχε κατατεθεί -συμπτωματικά την ίδια χρονική περίοδο- σε βάρος της επιχείρησης καφέ-μπαρ του συζύγου της, παραβιάζοντας έτσι και την υποχρέωση των επιθεωρητών Εργασίας να τηρούν απόρρητες τις πληροφορίες που περιέρχονται στη γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον κατηγορούνταν ότι την αναφορά παραπόνων που είχαν υποβάλει σε βάρος της οι δύο εργαζόμενες για τη συμπεριφορά της δεν τη διαβίβασε ποτέ προς τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ στον οποίο την απηύθυναν εκείνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά παραπόνων έφτασε τελικά στον προορισμό της με φαξ χάρη στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χίου, Κώστα Λίνα, στον οποίο προσέφυγαν για βοήθεια οι δύο εργαζόμενες, όταν είδαν κι απόειδαν με την κατηγορούμενη υπάλληλο. Μάλιστα το Εργατικό Κέντρο Χίου είχε ξεκινήσει τότε να απευθύνει σειρά επιστολών διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, καταγγέλλοντας την ίδια προϊσταμένη όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και για το ότι ως προϊσταμένη απέφευγε να κάνει ελέγχους σε εργοδότες και είχε γενικά προβληματική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους που προσέφευγαν στην υπηρεσία.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι καταθέσεις που έδωσαν ως μάρτυρες οι δύο εργαζόμενες και ο επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων, Δημ. Φραγκομίχαλος, ο οποίος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας την εργατική διαφορά με τη νόμιμη διαδικασία.

Το δικαστήριο μετά από εξάωρη ακροαματική διαδικασία έκρινε την κατηγορούμενη ομόφωνα ένοχη χωρίς ελαφρυντικά για την παραβίαση του απορρήτου και τη μη διαβίβαση της αναφοράς παραπόνων, ενώ την απάλλαξε για το ζήτημα της εργατικής διαφοράς, ακριβώς επειδή οι εργαζόμενες δικαιώθηκαν και εισέπραξαν τελικά τα δεδουλευμένα τους με την παρέμβαση του Δημ. Φραγκομίχαλου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: EFSYN.gr, του Γιώργου Παγούδη

Διαφήμιση