Αρχική Green Life Διαδρομές Κάβο Πάπα Ικαρίας- λογοτεχνικός φάρος… δια χειρός Μακριδάκη

Κάβο Πάπα Ικαρίας- λογοτεχνικός φάρος… δια χειρός Μακριδάκη

670

Ο πρώτος λογοτεχνικός φάρος στην Ελλάδα πρόκειται να αναδειχτεί ο φάρος του Κάβο Πάπα στο νοτινό άκρο της Ικαριάς.
«Δράστης» ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης που από τη κοντινή Χιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην Ικαρία και χάρη στη δική του πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν βιβλία τα οποία και την 3η Κυριακή του Αυγούστου (στις 18) που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων θα βρουν τη θέση τους στο φάρο.
«Στη μικρή βιβλιοθήκη του φάρου θα πάμε την Κυριακή 18 Αυγούστου τα βιβλία μου κ άλλων συγγραφέων που πρόσφεραν κ έστειλαν τα δικά τους, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε σύντομα», σημειώνει στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης.
Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ικαρίας, που σε συνεργασία θα ορίσουν ως λογοτεχνική- πεζοπορική διαδρομή της Ικαρίας και το παλιό μονοπάτι των φαροφυλάκων Καρκινάγρι – Κάβο Πάπας (στο χάρτη η διαδρομή από τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Ικαρίας).

Επόμενο στάδιο μπορεί να είναι η σύνδεση της λογοτεχνικής διαδρομής Ικαρίας με την αντίστοιχη της Χίου, που οργανώνεται από τους Φίλους των Μονοπατιών Χίου, την 1η Κυριακή κάθε Οκτώβρη στα μονοπάτια του Πελινναίου και στα χνάρια του ήρωα του Γιάννη Μακριδάκη στο βιβλίο του «Ανάμισης ντενεκές», του Γιώργη Πέτικα.

«Με συγκίνηση και χαρά λοιπόν σας καλώ, όποιοι κ όποιες είστε στην Ικαρία την 3η Κυριακή του Αυγούστου, που είναι η παγκόσμια μέρα φάρων, να έρθετε να περπατήσουμε μαζί μέχρι τον κάβο Πάπα κ να φτιάξουμε εκεί την πρώτη μικρή λογοτεχνική βιβλιοθήκη στο φαρικό δίκτυο της Ελλάδας», προσκαλεί ο Γιάννης Μακριδάκης .

Στοιχεία διαδρομής
Μήκος διαδρομής γύρω στα 5 χλμ
Ώρες πεζοπορίας γύρω στις 2
Βαθμός δυσκολίας – Μέτρια διαδρομή με κάποια δύσκολα περάσματα σε δύσβατο βραχώδες τοπίο
Έδαφος πετρώδες και χωμάτινο με ήπιες και λιγοστές απότομες κλίσεις, λιθόστρωτα τμήματα, δύσβατα σε σημεία λόγω καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις ή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, χωμάτινα τμήματα, μικρές σάρες και χωματόδρομος. Συνολικά, σχετικά καλή βατότητα.
Υψομετρική διαφορά γύρω στα 150 μέτρα

Απαιτήσεις
Στοιχειώδη πεζοπορική εμπειρία, κατάλληλος ρουχισμός, καπέλο, παγούρι νερού 1.5λτ , ορειβατικό μποτάκι με αντιολισθητική σόλα, κολατσιό για το διάλειμμα και όρεξη για λογοτεχνικές αναγνώσεις.

(Από τη σελίδα της ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ αναδημοσιεύουμε τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκδρομή στις 18/8/19 που διοργανώνει ο Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας, με μέλη του οποίου πρέπει να έρθετε σε επαφή αφού την Κυριακή 18/8 από την Πλατεία Καρκιναγρίου στις 10.30 το πρωί θα γίνει η συνάντηση με αναχώρηση στις 11.00 για το Φάρο Πάπα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚατηγορούνται δύο πρόσφυγες για τη φωτιά -σήμα για εντοπισμό- στα Πάρπαντα
Επόμενο άρθροΛωβοκομείο Χίου, κραυγή για βοήθεια από το μνημείο- εκδηλώσεις την Κυριακή 18/8 (video)