Αρχική Green Life Διαδρομές Λωβοκομείο Χίου, κραυγή για βοήθεια από το μνημείο- εκδηλώσεις την Κυριακή 18/8...

Λωβοκομείο Χίου, κραυγή για βοήθεια από το μνημείο- εκδηλώσεις την Κυριακή 18/8 (video)

772

Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφι- Κοφινά πραγματοποιεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης για το Λωβοκομείο. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη του προβλήματος κατάρρευσης του Ιστορικού Ασύλου της Χίου και η κινητοποίηση για εξεύρεση λύσης.
Το πρωί της Κυριακής, 18 Αυγούστου 2019, και μετά τη θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Λαζάρου, θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις στο χώρο του ασύλου, σειρά εκδηλώσεων με καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά και παράσταση Καραγκιόζη, ενώ το απόγευμα προβολή ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια μουσική βραδιά.

«Ο χρόνος είναι ανελέητος. Η φθορά δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού», σημείωσε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σίφι- Κοφινά Ματθαίος Μαυρογιώργης, σημειώνοντας ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης του μοναδικού αυτού μνημείου, που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια του Κοφινά αλλά και της Χίου..

Δεν φτάνει η φθορά από τον χρόνο, υπάρχουν και οι βάνδαλοι.
Αυτή την περίοδο υπογράφους ως … ¨ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ”, που μάλλον ανήκουν σε χώρο οπαδών κάποιας ομάδας αφού συνηθίζουν να βάζουν και το σήμα της ομάδας τους.

«Είναι η κραυγή του μνημείου που φωνάζει βοηθήστε με, σώστε με», σημείωσε το μέλος του ΔΣ Γιώργος Μανάρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια που δίνει ο σύλλογος.

Το όραμα της δημιουργίας ενός πολύκεντρου που θα λειτουργούσε στο Λωβοκομείο, ανέπτυξε ο εικαστικός Μπάμπης Κοιλιάρης που έχει αναλάβει και τις ξεναγήσεις στο χώρο. Μάλιστα αυτές πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια αφού δείχνουν ενδιαφέρον επισκέπτες του νησιού. Χαρακτηρίζοντας το τοπίο Δελφικό με την Κοιλάδα της Υπακοής, από την ομώνυμη εκκλησία, σημείωσε ότι πρόκειται για το ιστορικότερο άσυλο που χρονολογείται από το 1378.

Εκτός από τις ξεναγήσεις, ο Μπάμπης Κοιλιάρης συνεργάστηκε φέτος με το 4ο Γυμνάσιο Χίου και στο ντοκιμαντέρ με θέμα το Λωβοκομείο. Με το οποίο το σχολείο απέσπασε ειδική διάκριση στο μαθητικό φεστιβάλ Cineμάθεια. («Για την ανάδειξη της σχέσης του Λωβοκομείου και του περιβάλλοντος χώρου του με την τοπική Ιστορία, μέσα από το ευρηματικό στοιχείο μιας ξενάγησης»).
Επίσης πριν ένα χρόνο σε σκηνοθεσία- σενάριο του Μπάμπη Κοιλιάρη δημιουργήθηκε η ταινία
«Η Μαρία του 11», για τη Μαρία- τρόφιμο του Λωβοκομείου που έμενε στο θάλαμο 11.

Παραχώρηση στο Δήμο


Πριν από τις εκλογές είχε ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του χώρου από τον Οίκο Αγάπης (Το Ιδρυμα στο οποίο ανήκει και πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου), στο Δήμο. Υπήρξε εξάλλου με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια ώστε να ενταχθούν οι μελέτες στο επόμενο ΕΣΠΑ.
«Οι προθέσεις όλων είναι θετική, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Μένει λοιπόν από νωρίς να εξεταστεί και πάλι το θέμα», σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου του Κοφινά.
Ευελπιστούν δε ότι η νυν Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την Χιώτικη καταγωγή της θα μπορέσει να τρέξει το θέμα του Λωβοκομείου.

Προς το παρόν ραντεβού την Κυριακή, 18 Αυγούστου, στο χώρο.

Διαφήμιση