Αρχική Απόψεις Aρθρα Η Λαγκαδούσικη ναυτοσύνη αποκτά το χώρο της, του Ν. Ροδίτη

Η Λαγκαδούσικη ναυτοσύνη αποκτά το χώρο της, του Ν. Ροδίτη

156

Καλή Χρονιά σε όλους!
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία Χώρου Μνήμης της Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης συνεχίζονται στο γραφείο της Κοινότητας για ενημέρωση και φωτογράφιση των εκθεμάτων. Την πρωτοβουλία έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού της Λαγκάδας στη Χίο “Η Κυδιάντα», που ξεκίνησε με την αναπαλαίωση του κελιού της Αγίας Ειρήνης και που ανάλογα τα εκθέματα, θα σχεδιαστεί κατάλληλα ο χώρος από την αρχιτέκτονα- μουσειολόγο Ελένη Μπουμπάρη.

του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 3/1/2020
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ

Μάλιστα ο Σύλλογος έχοντας ως στόχο να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες του κτηρίου, ενημερώνει ότι «οι συναντήσεις για την συλλογή και φωτογράφιση των αντικειμένων, είτε αυτά γίνουν δωρεά είτε όχι, είτε πρόκειται για προφορικές ναυτικές ιστορίες θα είναι για τρεις φορές αυστηρά γιατί θα πρέπει να προχωρήσουμε στις εργασίες του κτιρίου».
Στη σχετική φωτογραφία του φυλλαδίου αναφέρονται ποια αντικείμενα ή πληροφορίες θα ενταχθούν σε αυτό το Μουσείο. «Ο Χώρος Μνήμης της Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης είναι η ιστορία μας, είναι οι παππούδες μας, οι γονείς μας, είμαστε εμείς και τα παιδιά μας», σημειώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδα «Η Κυδιάντα» και η Georgouli Vicky με γλαφυρότητα μας εξηγεί τα εξής:
«Τι ζητάμε απ’ όλους; Να ανοίξετε τα σκρίνια, τα μπαούλα, τις αποθήκες σας, τα φωτογραφικά γιαπωνέζικα άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες. Βγάλτε από μέσα το δίσκο που σας έφερε ο πάππους σας με τις πεταλούδες από τη Βραζιλία, τα ξυλόγλυπτα της Ινδίας, παλιούς χάρτες, γράμματα, καρτ ποστάλ, πίνακες καραβιών, επαίνους για ανδραγαθήματα, παλιά διπλώματα, εξάντες, κιάλια και κουμπάσα, παλιά εργαλεία, κουπιά, ό,τι αφορά τα ταξίδια, τα καΐκια, τα κουριτάκια, τις βάρκες. Θυμηθείτε παλιές ιστορίες που ζήσατε στα βαπόρια ή που σας διηγήθηκαν. Βάλτε τα σε μια τσάντα και φέρτε ή στείλτε στην κοινότητα της Λαγκάδας για φωτογράφιση. Θέλετε ή δεν θέλετε να τα δωρίσετε στο μουσείο δεν έχει καμιά σημασία. Όσοι συγχωριανοί ζείτε εκτός Χίου, καλό θα ήταν να φωτογραφίσετε ο,τι έχετε και να μας τα στείλετε, με πληροφορίες για το κάθε τι, χρονολογίες, ονόματα, στο e-mail vicky_georgouli@hotmail.com Ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι αυτός που είχε την ιδέα, ζήτησε και πήρε την παραχώρηση από τον Μητροπολίτη Χίου το κτίριο, έβγαλε άδεια ανακαίνισης του χώρου, διαχειρίζεται τα οικονομικά όμως η αρωγή και η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό ζητάμε την κάθε λογής βοήθεια από το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας, την εκκλησιαστική επιτροπή, συλλόγους, επαγγελματίες κι όλους τους Λαγκαδούσους». Εμείς ευχόμαστε να συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό, να καταγράφουν μνήμες ανθρώπων, ναυτικές ιστορίες κλπ και τον επόμενο χρόνο να λειτουργήσει ο χώρος!

Πηγή: Chios News
Νίκος Ροδίτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον “Ηφαιστίωνα”
Επόμενο άρθροΣε ισχύ απαγορευτικό απόπλου